Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

IS zaleca ostrożność na grzybobraniu

  • Autor: PAP
  • Data: 15-09-2015, 17:52
IS zaleca ostrożność na grzybobraniu
(fot. Fotolia)

Zbierać powinniśmy tylko te grzyby, które znamy i co do których nie mamy wątpliwości - przypomina mazowiecka Inspekcja Sanitarna i apeluje, by nie zbierać bardzo młodych grzybów, szczególnie blaszkowych. Grzybów nie powinny jeść dzieci, osoby starsze i chore.

Podczas wtorkowej konferencji prasowej p.o. Kierownika Oddziału Promocji Zdrowia Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie Marlena Skorupka-Dziedzic przypomniała, by nie zbierać młodych grzybów i nie ucinać samych kapeluszy, ponieważ zakończenie trzonu lub wykształcone cechy morfologiczne pomagają w odróżnieniu poszczególnych gatunków grzybów.

Nie należy również kierować się kolorem grzyba. "W zależności od tego, na jakim podłożu (rosną), jak dużo jest nasłonecznienia, grzyby mogą różnie wyglądać" - przekonywała. Nie powinno się również oceniać grzybów na podstawie smaku i zapachu. "Osoby, które przeżyły zatrucie muchomorem sromotnikowym, mówiły nam, że smaczniejszego grzyba nie jadły - lekko orzechowy, migdałowy smak" - dodała Skorupka-Dziedzic.

Specjaliści przypominają, że pierwszymi objawami wszystkich zatruć grzybami są nudności, wymioty, ból brzucha i biegunka.

Inspekcja Sanitarna zaleca, by zbierać tylko grzyby znane, co do których nie mamy wątpliwości. Warto też korzystać z atlasów grzybów. Początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia. Szczególną ostrożność należy wykazać przy zbieraniu grzybów, których blaszki są białe, biało-kremowe i kremowe.

Zdaniem Skorupki-Dziedzic mimo suchego lata grzyby w tym roku jeszcze się pojawią. "Muszą być odpowiednie warunki, czyli odpowiednia wilgotność i trochę wyższe temperatury, niż te, które do tej pory notowaliśmy w nocy" - zaznaczyła.

Inspekcja Sanitarna zwraca uwagę, że powszechnych jest wiele nieprawdziwych opinii na temat zatruć grzybami. Nieprawdą jest np., że grzyby trujące są gorzkie i sinieją po przekrojeniu, a także, że wielokrotne gotowanie, smażenie, suszenie, moczenie lub marynowanie grzybów sprawia, że przestają być trujące.

Grzyby należy wykręcać z podłoża tak, żeby nie uszkodzić grzybni. Zebrane grzyby należy wkładać do łubianek i przewiewnych koszyków, a nie do plastikowych wiader lub toreb foliowych, w których ulegają zaparzeniu i zepsuciu. Jeszcze w dniu zbioru grzyby należy oczyścić, obgotować i jak najszybciej przygotować z nich potrawę. Grzyby bardzo szybko się psują, więc po przyrządzeniu nie należy ich zbyt długo przechowywać.

CENY HURTOWE

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 228) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH