Jak wydłużyć termin ważności produktów?

Dużo jedzenia możecie wykorzystywać po upłynięciu daty ważności, jeśli tylko odpowiednio je przechowujecie – podaje gazeta.pl.
Według badań Federacji Polskich Banków Żywności, Polacy rocznie wyrzucają ok. 2 mln ton żywności, co daje nam niechlubne piąte miejsce spośród wszystkich krajów Unii Europejskiej. Idąc dalej tym tropem dowiadujemy się, że statystycznie każda polska rodzina miesięcznie wyrzuca do kosza 50 zł.
Jak wydłużyć termin ważności produktów?
Temperatura przechowywania
Naukowcy zauważyli, że każde obniżenie temperatury dodatkowo wydłuża czas, w którym możemy śmiało po nie sięgać (pod warunkiem, że pozostajemy w przedziale od 0 do 21 stopni Celsjusza).
Wilgotność produktów
Aby realnie wydłużyć termin ważności spożycia, musimy żywność przechowywać w suchym pomieszczeniu i w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Opakowanie
Im szczelniej, tym lepiej, zatem warto produkty przesypywać do dobrej jakości plastikowych pojemników lub słoików. Doskonałym sposobem jest również pakowanie produktów próżniowo. Dzięki temu wydłużymy o kilka-kilkanaście dni termin ważności nie tylko produktów sypkich, ale również owoców, warzyw czy mięs.
Czytaj więcej w gazeta.pl

KOMENTARZE
Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!