Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Kalarepiok, dziadajka i inne dania z kielecką tradycją

  • Autor: PAP
  • Data: 21-10-2012, 12:55

Przepisy na najciekawsze, najsmaczniejsze i od stuleci gotowane w regonie kieleckim można znaleźć w książce kucharskiej "Kalarepiok i inne potrawy powiatu kieleckiego". Wydawnictwo ma promować regionalne potrawy.

Rwaniec, jaglaki kostomłockie, bida, dziadajka z zocirką, kalmuki babuni, wołki grzybowe, kalarepiok, rzodkie z łobodą czy polewka swiętokrzyska to potrawy wykorzystujące to, czego na kieleckiej wsi nie brakowało: warzywa, kasze i mleko. W nietypowej książce kucharskiej, wydanej przez starostwo, znalazły się przepisy z V Konkursu na Najsmaczniejszą Tradycyjną Potrawę Powiatu Kieleckiego.

"Dziedzictwo kulinarne naszego regionu to nieprzebrana skarbnica, z której coraz chętniej czerpiemy. Jestem przekonany, że receptury zawarte w tym wydawnictwie staną się inspiracją, dla wszystkich tych, dla których gotowanie jest wielką przyjemnością i pasją" - powiedział PAP starosta kielecki Zdzisław Wrzałka.

Wydawnictwo ma promować kielecką regionalną kuchnię w Polsce, a w samym województwie świętokrzyskim zachęcać mieszkańców do gotowania mających długoletnią tradycję potraw.

"Książka będzie rozdawana na imprezach, na których gościmy. Mieszkańcy powiatu będą mogli ją otrzymać jako nagrody konkursów organizowanych przez starostwo. Planujemy też udostępnienie wydawnictwa kołom gospodyń wiejskich i gospodarstwom agroturystycznym, które często wykorzystują dawne przepisy" - powiedziała PAP rzecznik powiatu kieleckiego Agata Niebudek - Śmiech.

Ziemia kielecka przez wieki była oddzielona od zagranicznych wpływów kulinarnych. W jadłospisie mieszkańców regionu były obecne dania i produkty ziemniaczane, mączne oraz kasze. Duże znaczenie w żywieniu miały także nabiał, warzywa i owoce, natomiast pokarmy mięsne spożywano rzadziej. W Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie działa kilkadziesiąt gospodarstw agroturystycznych, piekarni, zakładów wędliniarskich i pasiek, przygotowujących tradycyjne potrawy.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 529) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH