REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Komitet Organizacyjny o wyżywieniu pielgrzymów

  • Autor: PAP
  • Data: 12-07-2016, 18:15

Siedem stref gastronomicznych w Krakowie i dziesięć w Brzegach przygotowuje na czas Światowych Dni Młodzieży Caritas Archidiecezji Krakowskiej. Każda z krakowskich stref będzie mogła obsłużyć ok. 100 tys. osób dziennie - poinformował w piątek Komitet Organizacyjny ŚDM

REKLAMA

Ze wszystkich stref, zarówno w Krakowie, jak i w Brzegach, będą mogli korzystać nie tylko zarejestrowani pielgrzymi z talonami żywieniowymi, ale również inne osoby, płacące gotówką lub kartą. Płatności gotówką w większości będą możliwe tylko przy użyciu polskiej waluty.

Jak podano w komunikacie, siedem stref gastronomicznych w Krakowie będzie działało od wtorku do piątku od południa do północy. Pięć z nich - przy ul. Bernardyńskiej i Smoczej oraz na Bulwarach: Wołyńskim, Poleskim i Inflanckim, znajduje się tuż przy Wiśle. Pozostałe - w pobliżu Błoń przy ul. Piastowskiej i w Łagiewnikach.

W każdej strefie stanie pięć-sześć namiotów-restauracji z jedzeniem i jeden z napojami; w każdym z nich codziennie będzie do wyboru przynajmniej pięć-sześć dań; w każdym namiocie w kilku językach będzie napisane, co można w nim zjeść. Nie są planowane oddzielne kolejki dla osób z talonami, wszyscy będą traktowani priorytetowo - zapewniają organizatorzy.

W strefach nie będzie miejsc siedzących; będzie tam można jedynie odebrać posiłek. Posiłki będą tak przygotowane, żeby można je było zjeść w formie "piknikowej". "Bierzemy pod uwagę to, że młodzi niekoniecznie będą chcieli zjeść posiłek od razu. Dlatego gotowe dania są szczelnie zapakowane, będzie je można włożyć do plecaka i zjeść np. na kolację" - tłumaczy cytowany w komunikacie dyrektor Caritas Archidiecezji Krakowskiej ks. Bogdan Kordula, odpowiedzialny w Komitecie Organizacyjnym ŚDM za kwestie związane z wyżywieniem pielgrzymów.

Krakowskie strefy będą w stanie obsłużyć około 100 tys. osób dziennie.

Cztery spośród krakowskich stref będą standaryzowane; będzie w nich podobny rozkład namiotów i podobne menu, a posiłki będą opierać się na kuchni międzynarodowej. Oferowane będą np.: kurczak z ryżem, danie meksykańskie, makaron z klopsikami w sosie bolońskim czy pizza. Będą też potrawy wegetariańskie, np. fasolka w sosie pomidorowym i sałatka warzywna z ryżem na zimno.

W pozostałych trzech strefach o nazwie "Nasze smaki" serwowane będą głównie polskie dania regionalne, w tym pierogi - ruskie, z mięsem, kaszą albo szpinakiem, a także naleśniki na słono lub na słodko, bigos, oscypki, oraz zapiekanki, hot-dogi, mięso z grilla czy warzywa z patelni.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 952) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH