Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Książka o rosyjskim biesiadowaniu i zakąskach do wódki

  • Autor: PAP
  • Data: 31-12-2009, 14:54

Łomanowski zaczyna wykład o rosyjskim biesiadowaniu od uświadomienia rzeczy podstawowej: "Rosjanie zakąszają wódkę, inne alkohole nie wchodzą w grę. Whisky nie należy zakąszać, jeden kieliszek koniaczku można sączyć godzinami (najczęściej do lustra i bez zakąski), tequilę zagryzamy cytryną i solą, a piwo zwykłą kiełbasą albo wobłą (rybą suszoną na słońcu) i żadnej sztuki do tego nie trzeba" - pisze w pierwszym akapicie. Wszystkie kolejne w jego szkicu "Święta sztuka zakąszania" dotyczą ceremoniału picia wódki.

Łomanowski opisał w nim, jak kształtowało się w Rosji picie wódki na przestrzeni dziejów (od carycy Katarzyny, która zmuszała chłopów do uprawy ziemniaków poczynając, po współczesne czasy kończąc), jak wielką rolę ten trunek odgrywał i odgrywa w rosyjskiej literaturze, kulturze i polityce. Jedna z anegdot związana z tą ostatnią dziedziną dotyczy kulisów wchodzenia Polski do NATO - autor twierdzi, że Jelcyn wyraził na to zgodę dzięki temu, że sowicie poczęstował go polską wódką prezydent Lech Wałęsa.

Sporą część wykładu o kulturze rosyjskiego picia Łomanowski poświęcił toastom wygłaszanym podczas kolejnych kieliszków. Pierwszy należy wnieść za powód spotkania, a trzeci - za kobiety. Jest to o tyle istotne, że za złamanie tego rytuału w konserwatywnym towarzystwie mężczyzna, który zapomniał wygłosić pean na cześć "pięknych dam", może stracić krawat - pozostali biesiadnicy mu go obetną.

Łomanowski w swoim szkicu zamieścił też rady dla ludzi ze słabszą głową: należy pamiętać, że Rosjan nie da się przepić, a dla podniesienia własnej kondycji godzinkę - dwie przed biesiadą należy zjeść coś tłustego lub oleistego, można wypić surowe jajko lub mocną herbatę z cytryną i miętą albo kawę z cytryną. Autor przestrzega, by nie iść za modą młodego pokolenia Rosjan, którzy piją "jersz" tj. wódkę zapijają piwem.

Łomanowski podzielił się w książce także swoimi spostrzeżeniami reporterskimi, ponieważ w latach 90. pracował w Rosji jako korespondent Polskiej Agencji Prasowej i "Gazety Wyborczej". Opisał m.in. jak w połowie lat 90. pojawiły się w sprzedaży małe plastikowe kubki z wódką i "pakiety zakąsek" tj. ćwiartką czarnego chleba, połówką ogórka i kawałkiem wędzonego boczku - Rosjanie kupowali to w drodze do pracy.

W książce "Smak Rosji" oprócz szkicu Łomanowskiego o zakąszaniu znalazło się ponad sto przepisów wybranych przez Małgorzatę Mierzwę i Genowefę Wołkanowską. Są wśród nich receptury sporządzania blinów, pielmieni, sałatek ze śledzi.

Książkę "Smak Rosji. Zakąski do wódki" wydało wydawnictwo Retman z Dąbrówna pod Ostródą (warmińsko-mazurskie).

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 820) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH