Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Kuchnia francuska - zróżnicowana i regionalna

  • Autor: www.portalspozywczy.pl/PR
  • Data: 09-09-2016, 17:48
Kuchnia francuska - zróżnicowana i regionalna
fot. Materiały prasowe French Touch

Zróżnicowana, aromatyczna, nasycona, klasyczna, uwielbiana, eksperymentująca… Kuchnia francuska od wieków zachwyca i ma wpływ na wszystkie kraje świata. „Zwyczajne składniki kupione w każdym sklepie mogą zmienić się w prawdziwe dania kuchni francuskiej” mówiła znana amerykańska kucharka i pisarka Julia Child. I rzeczywiście, sekretem finezji kuchni francuskiej jest jej prostota czerpiąca z bogactwa poszczególnych części kraju. W ramach kampanii French Touch zgłębiamy regionalne smaki Francji.

Kuchnię francuską zna i jada każdy z nas. Tarty, zupa cebulowa, ratatouille, confit z kaczki, czy aromatyczny crème brûlée królują nie tylko w polskich restauracjach, ale ostatnio coraz częściej także w domach. Smaki i receptury znad Sekwany na stałe weszły do naszego rodzimego jadłospisu. Wszystko dzięki panującej w Europie w XVII i XVIII wieku modzie na „Francuszczyznę”. Polskim orędownikiem kultury i kuchni francuskiej był m.in. Jan III Sobieski, który na swoim dworze zatrudniał francuskich kucharzy. Właśnie wtedy do Polski trafiły m.in. musztarda, sos vinaigrette, majonez, czy buliony i omlety. Szybko stały się tak popularne, że niewielu z nas wie, że pochodzą właśnie z Francji. Ta, od wieków była stolicą smaku, a dzięki tak ogromnemu zróżnicowaniu poszczególnych regionów, także i inspiracji, z której czerpią kucharze na całym świecie.

- Francja jest krajem niezwykle różnorodnym kulturowo, kulinarnie i pod względem swoich produktów. Kiedyś przeczytałem, że „nie istnieje coś takiego jak kuchnia włoska”. Myślę, że ten cytat doskonale odnosi się także do Francji – mówi szef kuchni, organizator wydarzeń kulinarnych Kuba Korczak. - Każdy region kraju znad Sekwany to odrębne, kultywowane od pokoleń bogactwo. Na kuchnię składają się historia, gleba, ludzie, serce i klimat, a każde z tych czynników zasługuje na odrębny ogromny szacunek – dodaje.  Francuzi posiedli wspaniałą umiejętność wykorzystywania w swojej kuchni, tego co mają najlepsze. I właśnie dlatego, podróżując po kulinarnej mapie tego kraju, punktem wyjścia do najbardziej aromatycznych dań będą przyroda i tzw. bogactwa naturalne.

Prowansja to przede wszystkim morze, drzewa oliwne, dzikie zioła, pola lawendy, sady warzywne i owocowe. Na lokalnych talerzach królują więc świeże ryby, owoce morza, oliwa, oliwki, cytrusy, rozmaryn, szałwia, lawenda, tymianek oraz  bazylia. Najbardziej popularne dania tego regionu to bouillabaisse – znana na całym świecie zupa rybna, tapenady, soupe au pistou czyli francuska zupa warzywna z bazylią, czy wreszcie ratatouille – aromatyczne danie wegetariańskie na bazie warzyw i ziół prowansalskich – Zielone warzywa takie jak np. fasolka szparagowa to absolutny smak dzieciństwa każdego Francuza – tłumaczy Anna Telakowiec, dyrektor działu marketingu Bonduelle Polska, jednego z partnerów kampanii French Touch. – Cukinia, jeden z podstawowych składników ratatouille, ogromną popularnością cieszy się także w Polsce. To jeden z przykładów warzyw, które wielką karierę zrobiły nie tylko we Francji, ale i na całym świecie – dodaje.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (15 294) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.