REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Kuchnia Mieszka i Dobrawy na poznańskim Festiwalu Dobrego Smaku

  • Autor: PAP
  • Data: 12-08-2016, 19:28

Potrawy ze składników znanych w czasach chrztu Polski przygotują kucharze podczas trwającego od piątku w Poznaniu X Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku. W ramach projektu „Stół Mieszka i Dobrawy” zaplanowano warsztaty dla dzieci oraz „chrzcielną kolację”.

REKLAMA

Podczas Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku rozstrzygany jest m.in. turniej nalewek domowych - Polska Nalewka Roku. Podobnie jak w poprzednich latach jedną z największych festiwalowych atrakcji jest jarmark, na którym swoje produkty oferują producenci regionalnych specjałów: serów, wędlin, pieczywa, miodów, ryb czy nalewek.

Jak przypomniał w piątek na konferencji prasowej producent festiwalu Wojciech Lewandowski, projekt "Stół Mieszka i Dobrawy" ma w tym roku swoją drugą odsłonę.

"To przedsięwzięcie rozpoczęliśmy rok temu, ale to przecież teraz przypada 1050. rocznica chrztu Polski. W związku z tym jubileuszem zaproszeni przez nas kucharze z Poznania i Warszawy przygotują specjalną kolację, której dania będą mogły być zrobione wyłącznie ze składników znanych na tych ziemiach w czasach chrztu Mieszka" - powiedział.

Jak dodał, do współpracy przy tworzeniu menu zaproszeni zostali uznani badacze dawnej kuchni i zwyczajów.

"Dzięki współpracy z archeologami zajmującymi się dietą Słowian wiemy, co wówczas jadano. Uczestnicy kolacji zjedzą oczywiście współczesne potrawy, bo ówczesnych dań chyba nikt nie byłby w stanie przełknąć. Projekt jest dobrym pretekstem do rozmowy o tym, jak polska kuchnia zmieniała się ze względu na zmiany granic, odkrycia geograficzne, zmiany aliansów politycznych czy małżeństwa władców" - powiedział Lewandowski.

W ramach projektu zaplanowane zostały też warsztaty historyczno-kulinarne dla dzieci. "W tym roku zaprosiliśmy na nie także nauczycieli poznańskich szkół podstawowych. Dzięki tym zajęciom, będą oni mogli przeprowadzić w swoich szkołach lekcje poświęcone dawnej kuchni" - wyjaśnił producent festiwalu.

Na jarmarku swoje produkty prezentuje ok. 120 wystawców. Na miejscu można spróbować specjałów kuchni polskiej, gruzińskiej, włoskiej, węgierskiej czy tureckiej, w tym piwa, miodów pitnych, wędlin, serów, a także chałwy i sękaczy.

"Sztuką wypiekania sękaczy zajmujemy się od lat, ogromną wagę przywiązujemy do ich formy zewnętrznej: ma to być jodełka w kolorze bursztynu. Nasz sękacz zdobył wiele międzynarodowych nagród, bo jest wytwarzany z naturalnych surowców. W skład sękacza wchodzi zawsze mąka, cukier, masło najwyższej jakości i naturalne jaja" - powiedział oferujący na jarmarku sękacze cukiernik Wojciech Zaniewicz z Międzyrzeca Podlaskiego.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 880) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH