REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Leki lepiej chronią przed zawałem serca niż dieta

  • Autor: PAP
  • Data: 29-08-2011, 10:12

Przestrzeganie odpowiedniej diety zmniejsza ryzyko zawału serce, ale tylko w teorii. W praktyce lepsze efekty daje zastosowanie leków - ocenili kardiolodzy podczas kongresu Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego, który rozpoczął się w niedzielę w Paryżu.

REKLAMA

Specjaliści przedstawili najnowsze wyniki badań, które potwierdzają, że dieta chroni przez miażdżycą i zawałem serca. Przekonywał o tym m.in. Dean Ornish z University of California w San Francisco, znany od lat propagator diety niskotłuszczowej w zapobieganiu chorobom serca.

Uczony powoływał się na badania Nurses Health Study prowadzone od ponad 25 lat na 80 tys. amerykańskich pielęgniarek. Wynika z nich, że kobiety, które spożywają dużo warzyw i owoców, orzechy, produkty zbożowe, soję i ryby, a tylko niewielkie ilości czerwonego mięsa, o 90 proc. rzadziej cierpią na chorobę niedokrwienną serca.

Przekonują o tym także obserwacje 28 tys. Greków. W tych badaniach sprawdzono, jak na zdrowie wpływa dieta śródziemnomorska, uznawana za szczególnie korzystną dla zdrowia (poza warzywami i owocami zaleca ona spożywanie większej ilości ryb oraz oliwy z oliwek i ograniczenie nasyconych kwasów tłuszczowych pochodzenia zwierzęcego). Po raz kolejny potwierdzono w nich, że stosujący ją ludzie rzadziej mają zawały serca.

Z wynikami tych i kilku innych podobnych badań zgodził się prof. Peter Sleight z University of Oxford. Zwrócił jednak uwagę, że w praktyce nie mają one większego wpływu na zmniejszenie ryzyka zawału serca. Wynika to z tego, że niewiele osób ma na tyle silną wolę, by stale przestrzegać korzystnej dla zdrowia diety.

"Nie chodzi zresztą tylko o dietę, zdecydowana większość osób nie przestrzega również odpowiednio aktywnego stylu życia i nie uprawia żadnych sportów" - podkreślił brytyjski specjalista.

Jego zdaniem, spadek umieralności z powodu zawałów serca, jaki odnotowano w ostatnich dziesięcioleciach w krajach rozwiniętych, jest przede wszystkim zasługą prewencyjnego stosowania leków. "Farmaceutyki są chętniej stosowane, bo są łatwiejsze w użyciu niż dieta" - powiedział prof. Sleight.

O tym znaczenie w zapobieganiu zawałom mówił Yves Cottin z Centre Hospitalier Universitaire w Dijon. Uczony powołał się na wynik badań przeprowadzonych w USA i Unii Europejskiej. Wykazały one, że w ostatnich 10 latach z 10 proc. do 35 proc. zwiększyła się liczba osób zagrożonych zawałem serca, którzy zażywają statyny (leki obniżające poziom cholesterolu we krwi - PAP). Z 20 proc. do 35 proc. wzrosła też liczba pacjentów stosujących w tzw. prewencji pierwotnej leki obniżające ciśnienie tętnicze krwi, nazywane inhibitorami ACE.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 542) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH