REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Maleją przewagi konkurencyjne polskiego przemysłu spożywczego

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 13-01-2015, 13:36
Maleją przewagi konkurencyjne polskiego przemysłu spożywczego
Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności (PFPŻ). Fot. PTWP

-Branży spożywczej w naszym kraju musi się spieszyć. Przewagi konkurencyjne, które dotychczas były po naszej stronie, zaczynają maleć. Koszty pracy w Polsce rosną. Wyrównują się koszty surowców oraz energii. Proste przewagi kooperatywne w ciągu najbliższych 5 lat prawdopodobnie znikną - mówił podczas konferencji organizowanej przez PAIiIZ Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności.

REKLAMA

Gantner wyraził przekonanie, że w przeciągu najbliższych lat istniejące przewagi konkurencyjne polskiego sektora spożywczego przestaną odgrywać większe znaczenie. Polskie firmy będą konkurowały przede wszystkim jakością oraz oryginalnością produktów, jednak istotna będzie także konkurencja cenowa. - Polskie firmy niekoniecznie muszą być tańsze, ale nie mogę w znaczący sposób droższe od zagranicznej konkurencji. To, czy będziemy drożsi czy tańsi wynika poniekąd z efektywności przedsiębiorstw funkcjonujących w Polsce - zaznaczył. 

Dyrektor generalny PFPŻ zauważył, że struktura przemysłu żywnościowego w Polsce niespecjalnie odbiega od struktury charakterystycznej dla takich krajów jak Francja, czy Niemcy. - Proporcje dużych, średnich oraz małych przedsiębiorstw są do siebie zbliżone - wyjaśnił. Podkreślił jednak, że można dostrzec znaczne różnice w kwestii organizacji działania przedsiębiorstw. - Spoglądając na nasze kluczowe branże, mleczarską oraz mięsną, trudno nie odnieść wrażenia, że są one ciągle zbyt rozczłonkowane. Brak konsolidacji może w przyszłości sprawiać pewne trudności związane przede wszystkim z konkurencyjnością tych branż na rynkach międzynarodowych - przekonywał. 

W opinii Gantnera kryzys ekonomiczny, który przechodziła gospodarka europejska wpłynął na przyspieszenie procesu konsolidacji branży spożywczej w Polsce, jednak go nie zakończył. - Średnia wydajność ekonomiczna branży mleczarskiej jest dużo gorsza niż w Niemczech nie dlatego, że największe polskie przedsiębiorstwa są mniej wydajne niż firmy niemieckie. Często ich wydajność ekonomiczna jest taka sama a nawet lepsza. Potężne rozdrobnienie, które jest w branży powoduje, że średnio wychodzimy znacząco gorzej - mówił. 

- W Polsce istnieją spore uprzedzenia w kwestii współpracy pomiędzy przedsiębiorstwami spożywczymi, czy rolno-spożywczymi. Można jednak wskazać interesujące przykłady inicjatyw. Istnieją grupy zakupowe. Powstają grupy tworzące własne znaki jakościowe. Funkcjonują fundusze promocji, prowadzące wspólną promocję dla określonych kategorii - wymieniał Gantner.  

W przekonaniu Andrzeja Gantnera  najbliższe 5 - 10 lat zadecyduje o tym, czy sektor spożywczy w Polsce będzie się nadal rozwijał. - Obecnie jesteśmy w dobrej sytuacji wyjściowej, ale jest to ostatni moment kiedy przez rozsądnie wspierane inwestycje możemy doprowadzić do zmian strukturalnych - podsumował Gantner. 

 

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (8 024) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH