Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Maleją przewagi konkurencyjne polskiego przemysłu spożywczego

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 13-01-2015, 13:36
Maleją przewagi konkurencyjne polskiego przemysłu spożywczego
Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności (PFPŻ). Fot. PTWP

-Branży spożywczej w naszym kraju musi się spieszyć. Przewagi konkurencyjne, które dotychczas były po naszej stronie, zaczynają maleć. Koszty pracy w Polsce rosną. Wyrównują się koszty surowców oraz energii. Proste przewagi kooperatywne w ciągu najbliższych 5 lat prawdopodobnie znikną - mówił podczas konferencji organizowanej przez PAIiIZ Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności.

Gantner wyraził przekonanie, że w przeciągu najbliższych lat istniejące przewagi konkurencyjne polskiego sektora spożywczego przestaną odgrywać większe znaczenie. Polskie firmy będą konkurowały przede wszystkim jakością oraz oryginalnością produktów, jednak istotna będzie także konkurencja cenowa. - Polskie firmy niekoniecznie muszą być tańsze, ale nie mogę w znaczący sposób droższe od zagranicznej konkurencji. To, czy będziemy drożsi czy tańsi wynika poniekąd z efektywności przedsiębiorstw funkcjonujących w Polsce - zaznaczył. 

Dyrektor generalny PFPŻ zauważył, że struktura przemysłu żywnościowego w Polsce niespecjalnie odbiega od struktury charakterystycznej dla takich krajów jak Francja, czy Niemcy. - Proporcje dużych, średnich oraz małych przedsiębiorstw są do siebie zbliżone - wyjaśnił. Podkreślił jednak, że można dostrzec znaczne różnice w kwestii organizacji działania przedsiębiorstw. - Spoglądając na nasze kluczowe branże, mleczarską oraz mięsną, trudno nie odnieść wrażenia, że są one ciągle zbyt rozczłonkowane. Brak konsolidacji może w przyszłości sprawiać pewne trudności związane przede wszystkim z konkurencyjnością tych branż na rynkach międzynarodowych - przekonywał. 

W opinii Gantnera kryzys ekonomiczny, który przechodziła gospodarka europejska wpłynął na przyspieszenie procesu konsolidacji branży spożywczej w Polsce, jednak go nie zakończył. - Średnia wydajność ekonomiczna branży mleczarskiej jest dużo gorsza niż w Niemczech nie dlatego, że największe polskie przedsiębiorstwa są mniej wydajne niż firmy niemieckie. Często ich wydajność ekonomiczna jest taka sama a nawet lepsza. Potężne rozdrobnienie, które jest w branży powoduje, że średnio wychodzimy znacząco gorzej - mówił. 

- W Polsce istnieją spore uprzedzenia w kwestii współpracy pomiędzy przedsiębiorstwami spożywczymi, czy rolno-spożywczymi. Można jednak wskazać interesujące przykłady inicjatyw. Istnieją grupy zakupowe. Powstają grupy tworzące własne znaki jakościowe. Funkcjonują fundusze promocji, prowadzące wspólną promocję dla określonych kategorii - wymieniał Gantner.  

W przekonaniu Andrzeja Gantnera  najbliższe 5 - 10 lat zadecyduje o tym, czy sektor spożywczy w Polsce będzie się nadal rozwijał. - Obecnie jesteśmy w dobrej sytuacji wyjściowej, ale jest to ostatni moment kiedy przez rozsądnie wspierane inwestycje możemy doprowadzić do zmian strukturalnych - podsumował Gantner. 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 733) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH