Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Nauka: Chrześcijaństwo wywarło wpływ na ewolucję kury

  • Autor: PAP
  • Data: 05-05-2017, 10:12
Nauka: Chrześcijaństwo wywarło wpływ na ewolucję kury
Fot. shutterstock

Na ewolucję kury domowej ogromny wpływ wywarło... zapotrzebowanie wykreowane przez chrześcijańskie praktyki religijne – wskazują na to dane uzyskane przez brytyjskich i niemieckich naukowców podczas analiz genetycznych.

Użyteczne dla ludzi cechy, takie jak zmniejszona agresja i częstsze znoszenie jajek, zaczęły się pojawiać u kur domowych około 1000 r. Do takich wniosku doszła międzynarodowa grupa badawcza, która poddała analizie DNA pochodzące zarówno od współczesnych, jak i dawnych kur. Naukowcy chcieli się dowiedzieć, kiedy i z jakiego powodu zaszły takie zmiany.

W rozkwicie średniowiecza w znaleziskach archeologicznych z Europy północnej zaczyna się pojawiać więcej kości kurczaków. Jak tłumaczą naukowcy, stanowi to dowód na wyraźny wzrost konsumpcji mięsa tego zwierzęcia. W ramach najnowszego badania naukowcy ustalili, że wówczas właśnie w DNA kur zaczął się pojawiać kur nowy wariant receptora TSH (receptora hormonu tyreotropowego). Dzięki niemu kury zaczęły szybciej znosić jajka oraz przejawiać mniejszą agresję i strach w stosunku ludzi.

Naukowcy uważają, że wzrost popularności kur miał związek z religijnymi ograniczeniami diety w okresach postnych: zakaz jedzenia zwierząt nie obejmował bowiem ptaków i ich jaj.

"Zasady te rozprzestrzeniły się po Europie i zostały wprowadzone we wszystkich warstwach społecznych około tysięcznego roku" - tłumaczy jeden z autorów badania Anders Eriksson. Zaznacza on jednak, że nie jest to jedyny możliwy powód wzrostu popularności kur w tym okresie.

Inną potencjalną przyczyną tego zjawiska mogła być np. postępująca urbanizacja kontynentu: hodowla kur nie wymaga zbyt wiele miejsca, dlatego zwierzęta te można było bez problemu trzymać nawet w miastach.

Wynik przeprowadzonego badania pokazuje, jak silny może być wpływ człowieka na ewolucję udomowionych już zwierząt - podkreślają naukowcy.

- Demonstruje on, jak łatwo jest sprawić, że dana cecha zacznie się pojawiać bardzo często - w ewolucyjnym mgnieniu oka - i sugeruje, że nawet jeśli cecha ta jest wszechobecna, niekoniecznie jest to coś zaplanowanego na początku procesu udomowienia - tłumaczy współautor badania Greger Larson.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 820) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH