Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Naukowcy: Czerwone mięso sprzyja rozwojowi chorób serca

Częste spożywanie czerwonego mięsa zwiększa poziom N-tlenku trimetyloaminy, związku zwiększającego ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego - informuje "European Heart Journal" wydawany przez Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne.

Naukowcy: Czerwone mięso sprzyja rozwojowi chorób serca
fot. shutterstock

N-tlenek trimetyloaminy (TMAO) to związek powstający w jelitach podczas trawienia L-karnityny zawartej w czerwonym mięsie.

Naukowcy z National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI) w USA ustalili, że osoby, których jadłospis jest bogaty w czerwone mięso, mają trzykrotnie wyższy poziom TMAO niż osoby spożywające głównie białe mięso lub białko roślinne. Rezygnacja z czerwonego mięsa przywracała poziom TMAO do normalnego poziomu.

Do badań rekrutowano 113 zdrowych osób obu płci. Uczestnicy przez trzy miesiące stosowali dietę, w której źródłem białka było przeważnie czerwone mięso, białe mięso lub rośliny. Dieta zmieniała się co miesiąc, tak aby każda osoba przetestowała każdą z nich (w losowej kolejności).

Stosując dietę opartą na czerwonym mięsie uczestnicy spożywali około 230 gramów mięsa dziennie. Po upływie miesiąca poziom TMAO we krwi tych osób zwiększył się trzykrotnie. Pozostałe dwie diety nie przyniosły takiego rezultatu.

Mechanizm wpływu N-tlenku trimetyloaminy na ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego jest złożony. Dotychczasowe badania wskazują, że TMAO zwiększa złogi cholesterolu w komórkach ścian tętnic. Związek ten wchodzi także w interakcję z płytkami krwi, zwiększając ryzyko zakrzepów.

Wyniki tych badań sugerują, że mierzenie poziomu TMAO we krwi oraz jego obniżanie za pomocą diety może być skuteczna metodą, pomagającą zapobiegać chorobom serca - komentują badacze. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

mięso RSS ALERT    /    wołowina RSS ALERT    /    wieprzowina RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.236.145.124
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.