Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Naukowcy: Dieta bogata w soję może zwiększać siłę kości u kobiet

  • Autor: PAP
  • Data: 09-08-2018, 11:21
Naukowcy: Dieta bogata w soję może zwiększać siłę kości u kobiet
fot. shutterstock.com

Białko zawarte w soi może przeciwdziałać negatywnemu wpływowi, jaki menopauza wywiera na zdrowie kości oraz na metabolizm kobiet - odkryli naukowcy University of Missouri. Co więcej, uważają oni, że białko to może mieć również dobroczynny wpływ na wytrzymałość kości u pań młodszych, które jeszcze nie weszły w wiek menopauzalny.

Jak przypominają autorzy badania, osteoporoza, zmniejszona aktywność fizyczna oraz przyrost masy ciała są poważnymi problemami zdrowotnymi kobiet w okresie menopauzy. "Tymczasem my odkryliśmy, że wszystkie kobiety mogą polepszyć wytrzymałość swoich kości dodając do diety trochę produktów na bazie soi, takich jak tofu i mleko sojowe - mówi prof. Pamela Hinton, główna autorka badania. - Wierzymy również, że dieta oparta na soi może poprawić ogólny metabolizm kobiet po menopauzie".

Prof. Hinton wraz z prof. Victorią Vieira-Potter, współautorką pracy, badała wpływ diety opartej na soi i na kukurydzy na specjalnie przygotowane szczury laboratoryjne. Połowę zwierząt poddano operacji usunięcia jajników, aby zasymulować warunki hormonalne podobne do tych, jakie panują w organizmach kobiet po menopauzie. Zwierzętom ograniczono też aktywność fizyczną. Druga grupa szczurów - z prawidłowo funkcjonującymi jajnikami - stanowiła kontrolę. Następnie porównano wpływ diety bogatej w soję i ubogiej w soję (za to opartej na kukurydzy) na wytrzymałość kości i funkcje metaboliczne zwierząt w obu grupach.

Wcześniejsze badania wykazały, że szczury są dobrymi modelami do takich badań. Dlatego sprawdzenie, w jaki sposób różne źródła białka w diecie, w tym wypadku soja, wpływają na metabolizm i zdrowie kości u szczurów po i bez owariektomii, może pomóc lepiej zrozumieć, jak różne rodzaje diet mogą wpływać na zdrowie kobiet na każdym etapie życia.

Okazało się, że kości piszczelowe szczurów, które były karmione soją, były wyraźnie mocniejsze niż piszczele zwierząt karmionych dietą na bazie kukurydzy. I to niezależnie od poziomu hormonów jajników. Ponadto naukowcy odkryli, że dieta na bazie soi poprawia również funkcję metaboliczną szczurów - zarówno tych z jajnikami, jak i bez nich.

"Podsumowując: nasze badanie wykazało, że kobiety mogą poprawić wytrzymałość swoich kości poprzez dodanie do diety produktów na bazie soi - mówi prof. Hinton. - Co ważne, wcale nie trzeba spożywać soi tak dużo, jak ma to miejsce w typowych azjatyckich dietach. Wystarczy dodać do codziennego jadłospisu nieco tofu lub innego produktu sojowego, np. jednego z produktów dostępnych na półkach z żywnością dla wegetarian, aby skutecznie wzmocnić kości". 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (15 165) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.