REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Naukowcy z USA: Znane bakterie pomogą wyleczyć z celiakii

  • Autor: PAP
  • Data: 24-09-2016, 11:03
Naukowcy z USA: Znane bakterie pomogą wyleczyć z celiakii
fot. shutterstock.com

Badaczom udało się wyodrębnić enzymy z bakterii obecnych w ludzkiej ślinie, posiadające potencjał w leczeniu celiakii. Dzieła tego dokonali naukowcy z Boston University's Henry M. Golden School of Dental Medicine (USA).

REKLAMA

Wyniki swojej pracy opisali na łamach pisma "American Journal of Physiology - Gastrointestinal and Liver Physiology" (http://ajpgi.physiology.org/content/early/2016/07/25/ajpgi.00185.2016).

Celiakia (inaczej choroba trzewna) jest chorobą genetyczną o charakterze autoimmunologicznym. Polega na nadmiernej odpowiedzi układu odpornościowego na gluten, czyli mieszaninę białek zbożowych (prolamin i glutein), a konkretnie na: gliadynę (w pszenicy), sekalinę (w życie), hordeinę (w jęczmieniu).

Celiakia powoduje poważne powikłania w funkcjonowaniu układu pokarmowego oraz inne, pozornie niezwiązane z trawieniem problemy zdrowotne. Nie ma na nią lekarstwa; jedynym sposobem na uniknięcie objawów jest całkowite i stałe wykluczenie glutenu z diety.

Szacuje się, że w Stanach Zjednoczonych z powodu celiakii cierpi ok. 3 mln osób. W Polsce nie ma krajowego rejestru chorych na celiakię, jednak szacuje się, że choruje na nią ok. 400 tysięcy osób.

"Wielu pacjentów postrzega stosowanie diety bezglutenowej za coś bardzo trudnego - po części dlatego, że gluten jest obecny w wielu najpowszechniejszych i najchętniej spożywanych pokarmach. Skarżą się więc, że taka dieta obniża jakość ich życia, zmuszając do wielu wyrzeczeń - piszą autorzy pracy. - Poszukiwanie nowych metod leczenia choroby trzewnej koncentruje się na tych białkach glutenu, które wywołują odpowiedź układu odpornościowego. Nadziei upatruje się w szczepionkach lub terapiach opartych o enzymy rozkładające gluten i jego >agresywne< składowe, zanim dotrą one do jelita cienkiego".

Zespół badawczy pod kierunkiem dr Evy J. Helmerhorst postanowił wyizolować i zidentyfikować takie enzymy, a następnie ocenić ich potencjał jako potencjalnych środków leczniczych. Odkrył, że wyjątkowo silną aktywność degradacji glutenu mają enzymy produkowane przez naturalnie występujące w naszej jamie ustnej bakterie.

Mowa o bakteriach z rodzaju Rothia (gatunku Rothia mucilaginosa). Bytują one stale w ludzkiej ślinie i są w stanie rozkładać związki glutenu, które u chorych na celiakię powodują przesadną reakcję immunologiczną, a zazwyczaj są odporne na działanie enzymów trawiennych ssaków.

Badacze wyizolowali te enzymy i stwierdzili, że należą one do tej samej klasy białek, co subtylizyny, czyli enzymy wytwarzane przez bakterię Bacillus subtilis - znanego "szkodnika" pieczywa, powodującego jego śluzowacenie, szarzenie, ciągliwość i nieprzyjemny zapach.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (23 587) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH