REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Pacjenci szpitali narzekają na jedzenie

  • Autor: PAP
  • Data: 08-07-2012, 11:00

Złego zdania o dostarczanych posiłkach są też dietetycy. W Kanadzie coraz więcej się mówi o podawaniu pacjentom dobrego jedzenia jako części leczenia.

REKLAMA

Sami lekarze zaczęli analizować konsekwencje złego żywienia w szpitalach. W pierwszej części badania ("Nutrition Care in Hospitals"), którego wstępne wyniki udostępniane są obecnie, wskazuje się, że efektem niewłaściwego żywienia jest przedłużający się pobyt w szpitalu, wyższe koszty hospitalizacji, wzrost liczby zgonów, wolniejsze zdrowienie ran pooperacyjnych i częstsze infekcje.

W pierwszej fazie badania analizowano dane z 14 dużych szpitali; całość zbieranych jeszcze danych dotyczy 18 szpitali z ośmiu prowincji.

Współautorka badania, dietetyczka Paule Bernier z montrealskiego Jewish General Hospital, cytowana przez portal Cbc.ca podkreślała, że w szpitalach na jedzenie dla pacjentów przeznacza się zaledwie 1 proc. budżetu; szpitale zajmują się przede wszystkim sprawami ściśle medycznymi.

Z badań wynika, że 69 proc. pacjentów skarży się na zły apetyt, ale jeśli podawane posiłki nie budzą chęci jedzenia, hospitalizowany pacjent może po prostu popaść w niedożywienie. Z drugiej strony w szpitalach marnuje się aż 30 proc. posiłków, także dlatego, że pacjenci odmawiają jedzenia podawanych potraw.

Obserwacje lekarzy i pacjentów spowodowały, że coraz popularniejsze staje się dostarczanie świeżej żywności do szpitali przez lokalnych farmerów. Np. w Ontario szpitale mają możliwość korzystania z grantów przyznawanych przez rząd prowincji za pośrednictwem Greenbelt Fund na zakup żywności przez instytucje publiczne od lokalnych farmerów.

Z takiego grantu korzysta m.in. współpracujący z Uniwersytetem Toronto szpital w Scarborough, gdzie 191 tys. dolarów ma być wykorzystane przez szpitalną kuchnię na gotowanie posiłków "od zera", jak chwali się szpital, z produktów dostarczanych przez rolników ze stanu Ontario. Szpitalna stołówka zatrudniła restauracyjnego szefa kuchni.

Cbc.ca podawała przykład szpitala St. Joseph z Guelph, gdzie jeszcze siedem lat temu prawie wszystkie posiłki były przygotowywane przez firmy zewnętrzne. Obecnie szpitalna stołówka przygotowuje 75 proc. jedzenia podawanego w szpitalu i to nie z półproduktów, ale z dostarczanych warzyw, owoców, mięsa. W ciągu siedmiu lat zadowolenie pacjentów wzrosło o 87 proc. Ponadto dostarczanie pacjentom żywności przygotowanej w szpitalnej kuchni sprawa, że ilość wyrzucanego jedzenie zmalała o połowę.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (23 587) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH