Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Pięć młodych orłów opuści gniazda

  • Autor: PAP
  • Data: 28-06-2015, 10:30

Pięć młodych orłów przednich w najbliższych tygodniach opuści gniazda; dwukrotnie mniej niż przed rokiem. "Główną przyczyną słabych tegorocznych lęgów była deszczowa pogoda w połowie maja" - uważa ornitolog dr Marian Stój z Komitetu Ochrony Orłów.


"W Karpatach tylko w pięciu gniazdach odchowały się pisklęta. Część młodych orłów gniazda opuści już w połowie lipca; pozostałe kilka, kilkanaście dni później" - powiedział PAP dr Stój.

W ocenie przyrodnika, o słabych lęgach zadecydowała przede wszystkim deszczowa pogoda w maju. "Ponad tydzień padały wtedy intensywne deszcze. Było też chłodno, a temperatura powietrza wynosiła ok. 10 stopni. W efekcie w gniazdach z wychłodzenia padło część wyklutych piskląt" - zauważył.

Młode orły rodziców nie opuszczą jednak po pierwszych samodzielnych lotach. Pod opieką dorosłych pozostaną aż do później jesieni. "Kilka lat temu jeszcze na początku grudnia widziałem dorosłego orła karmiącego swojego potomka" - dodał ornitolog.

Przed rokiem w Karpatach gniazda opuściło 10 młodych orłów przednich. Rok wcześniej było ich sześć, a w 2011 r. aż 16 ptaków. Natomiast wyjątkowo nieudane lęgi zanotowano w 2010 r., kiedy orle pary wychowały jedynie trzy pisklęta.

Pod koniec marca ok. 70 proc. samic tego gatunku składa po dwa jaja, pozostałe 30 proc. po jednym; wysiadywanie trwa ok. 40 dni. Orły przednie zazwyczaj odchowują tylko jedno pisklę; jeśli wykluje się dwa, to silniejsze z nich eliminuje słabszego osobnika. Agresja pojawia się ok. tygodnia od wylęgu. Rodzice nie ingerują w rywalizację potomstwa.

Orzeł przedni jest dużym ptakiem szponiastym; bardzo rzadko występuje w naszym kraju.

W Polsce żyje ich ok. 35 par, najwięcej - ponad 30 par - w Karpatach, a przede wszystkim w Górach Sanocko-Turczańskich, Bieszczadach i Beskidzie Niskim. Poza Karpatami można je spotkać, choć zdecydowanie rzadziej, na Wybrzeżu Bałtyckim np. w Słowińskim Parku Narodowym oraz na Mazurach.

Długość ciała orła przedniego przekracza 80 cm, a rozpiętość skrzydeł - dwa metry.

Żywi się głównie ssakami i ptakami. Poluje m.in. na zające, młode sarny i lisy, kuny, łasice, gronostaje, gryzonie, sowy, kruki, myszołowy; może też upolować kota domowego lub kurę. Nie gardzi również padliną. Jego ofiarami są również żmije i zaskrońce. Pikując w locie osiąga prędkość do 160 km/godz.

Gniazda orłów przednich znajdują się w miejscach trudno dostępnych; w koronach wysokich drzew lub na półkach skalnych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • makaron530 28-06-2015, 13:07:
Fachowcy zawsze przyczynę znajdą, czy trafna ? Z moich obserwacji innego ptaka(a właściwie już nie ma co obserwować)przyczyny są całkiem inne -działalność ekologów, według mnie, jest przyczyną (wyginięcia może jeszcze nie) tego, że by zobaczyć rebitwe nad środkową Wisłą trzeba mieć wielkie szczęście.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 689) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH