Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Podlaskie i Kurpie: Pieczywo obrzędowe na pomyślny Nowy Rok

  • Autor: PAP
  • Data: 31-12-2009, 16:19

"Nowe latko" - to ciasto chlebowe w kształcie kręgu z postacią pasterza w środku oraz wizerunkami ptactwa i zwierząt na okręgu. Jak podaje etnograf Zygmunt Ciesielski w książce "Plastyka ludowa roku obrzędowego w województwie podlaskim", wydanej w 2008 roku przez Wojewódzki Ośrodek Animacji Kultury w Białymstoku, jeszcze podczas I wojny światowej w niektórych regionach dzisiejszego województwa podlaskiego w wigilię Nowego Roku wypiekano "nowe latka". Na pograniczu mazursko-kurpiowskim wypiekano drzewka "nowolatkowe". Takie wypieki robiono np. w gminie Radziłów jeszcze w latach 60. XX wieku.

"+Nowe latka+ lepiono uroczyście, często z udziałem samego gospodarza, któremu towarzyszyła cała rodzina. Czynność ta nabierała rytualnego, sakralnego znaczenia. Przygotowywano ciasto z mąki żytniej - razowej lub pytlowej, czasem z dodatkiem mąki pszennej. Ciasto rozczyniano czystą wodą, dodawano odrobinę drożdży i zagniatano" - pisze etnograf.

Ciasto musiało być plastyczne, by dawało się niego formować postaci zwierząt: byków, jelonków, koni, świń, gęsi. Figurki pieczono w piecu chlebowym. "Pod +nowe latka+ podkładano liście kapusty. Wypieki z razowej mąki były szorstkie, o wyrazistej fakturze, zdarzało się więc, że aby uzyskać większą gładkość zanurzano na chwilę jeszcze gorący wypiek w wodzie. Figurki z białego ciasta były gładsze i bardziej plastyczne" - opisuje Ciesielski.

Chodziło o to, by zwierząt było jak najwięcej, bo miało to zapewnić dostatek i urodzaj. Figurek się nie zjadało.

By kultywować tradycje i je ożywiać, wypieku ciast obrzędowych uczy co roku przed Bożym Narodzeniem całe rodziny Muzeum Kultury Kurpiowskiej w Ostrołęce (Mazowieckie).

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH