Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Polacy wciąż spożywają za dużo soli

  • Autor: portalspożywczy.pl
  • Data: 10-04-2012, 13:45

Wyniki analiz przeprowadzonych na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie w 2012 roku dowodzą, że pomimo zmniejszenia spożycia soli dodanej o 18,4 proc. w gospodarstwach domowych ogółem, Polacy wciąż spożywają codziennie za dużo soli.

W 2009 roku w polskich gospodarstwach domowych ogółem spożycie soli dodanej (sodu), a więc zużytej niemal w całości jako dodatek do przygotowywanych w domach potraw, przetworów i marynat oraz podczas dosalania na talerzu, wynosiło średnio 7,63 g na osobę dziennie (obliczenia SGGW na podstawie niepublikowanych danych GUS, udostępnionych przez Katedrę Organizacji i Ekonomiki Konsumpcji SGGW w Warszawie na stronie: www.koek.sggw.pl). Tymczasem według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), dzienne całkowite spożycie soli nie powinno przekraczać 5 g/osobę, co można porównać to objętości 1 płaskiej łyżeczki do herbaty.

W rzeczywistości całkowite dzienne spożycie soli na osobę w Polsce jest wyższe, gdyż sól jest składnikiem produktów żywnościowych, w tym głównie przetworów zbożowych, mięsa i jego przetworów oraz mleka i produktów mlecznych (Brzozowska, 1999). W przeciętnej polskiej diecie niemal 90% ogólnego dziennego spożycia soli dostarczają łącznie: pieczywo (20%), przetwory mięsne produkowane przemysłowo (11%), potrawy przygotowywane w domu, tj. zupy (19%), ziemniaki (20%), kasze i makarony (13%), a także potrawy mięsne (8%) (Gawęcki i Hryniewicki, 2011).

Pula całodziennego spożycia soli dodatkowo zwiększa się u tych Polaków, którzy stołują się poza domem, a w szczególności, gdy jedzą potrawy typu fast food (np. frytki, hamburgery czy pizzę).

„Wyniki przeprowadzonych przez nas analiz pokazują, że ilość soli spożywanej dziennie na osobę w polskim gospodarstwie domowym niestety wciąż przekracza dawkę dopuszczalną przez Światową Organizację Zdrowia. Polacy zbyt wiele soli dodają do przyrządzanych
w domach potraw, niepotrzebnie dosalają potrawy na talerzu, zwłaszcza że dużo soli dostarczają nam każdego dnia gotowe produkty spożywcze i posiłki zjadane w lokalach gastronomicznych. Nadmierne spożycie soli, tym samym sodu w niej zawartego, jest głównym czynnikiem ryzyka nadciśnienia tętniczego i rozwoju innych chorób, przede wszystkim ryzyka wieńcowego, powstających na tym tle. Wyniki badania WOBASZ pokazują, że co trzeci mieszkaniec Polski cierpi na nadciśnienie. W dłuższej perspektywie czasowej może to oznaczać negatywne skutki zdrowotne dla polskiej populacji, także społeczne i ekonomiczne" - powiedziała dr hab. inż. Krystyna Rejman, adiunkt na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Pod jej kierunkiem na SGGW w Warszawie przeprowadzono analizy spożycia soli w polskich gospodarstwach domowych.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 476) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH