Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ponad 50 proc. Polaków cierpi na nadwagę lub otyłość

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 27-06-2012, 09:41

Na całym świecie aż miliard osób ma nadwagę, a zatrważająca liczba 300 milionów osób jest otyłych. Przed rokiem 2015 liczba tych osób może wzrosnąć do 1,5 miliarda - alarmuje Światowa Organizacja Zdrowia.

To "bomba zegarowa", która - jeśli nie zostanie szybko rozbrojona - może doprowadzić do zwiększonej umieralności. Z każdym przybraniem na wadze o dodatkowe 15 kilogramów, ryzyko wcześniejszego zgonu wzrasta o 30 proc. W Polsce zbyt dużą masę ciała ma już co drugi dorosły - 36 proc. cierpi na nadwagę, a 20 proc. jest otyłych. Nie pozostaje to obojętne dla branży gastronomicznej, która już teraz chce podjąć konkretne działania na rzecz przeciwdziałania rozwojowi otyłości u Polaków.

- Częstość występowania otyłości zwiększa się z wiekiem. Jak pokazały wyniki najnowszego badania epidemiologicznego PolSenior, w populacji osób po 65 roku życia odsetek osób otyłych przekracza 30 proc. Biorąc pod uwagę, że w ostatnich latach obserwujemy wzrost liczby otyłych dzieci i nastolatków, trudno spodziewać się zmniejszenia częstości występowania otyłości wśród dorosłych. Należy podkreślić, że im wcześniej rozwinie się nadwaga lub otyłość, tym większe ryzyko wcześniejszego wystąpienia ich powikłań, przede wszystkim cukrzycy typu 2 i chorób układu krążenia - komentuje docent Prof. SUM Magdalena Olszanecka-Glinianowicz, Prezes Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością.

- Analiza badań epidemiologicznych z okresu sprzed zmian ustrojowych w naszym kraju i po nich pokazuje istotne zwiększenie się odsetka osób z nadwagą i otyłością w tym okresie. Jest to głównie spowodowane zmianami w sposobie żywienia Polaków i strukturze spożywanych pokarmów. Zwiększyło się spożycie tłuszczów i węglowodanów prostych z powodu większej dostępności wysoko przetworzonej żywności. Zmiany struktury dostępnej żywności w ostatnich latach dotyczą również branży gastronomicznej. Zarówno producenci żywności, jak i branża gastronomiczna obecnie w dużej mierze stara się dostosować do aktualnych gustów smakowych klienta. Można tutaj użyć określenia zamknięcia się błędnego koła - zmienione potrzeby klientów są przyczyną ich nadmiernej masy ciała, dostosowanie się do ich gustów nasila przyrost masy ciała. Jednak przerwanie tego błędnego koła nie jest niemożliwe, często już niewielkie modyfikacje dostępnej żywności nie wpływają istotnie na ich smak, a znacznie obniżają kaloryczność potrawy - dodaje docent.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 346) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH