REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Poznań: 11 listopada gęsina powalczy z rogalem o podniebienia mieszkańców

  • Autor: PAP
  • Data: 06-11-2016, 18:22

Pokazy kulinarne, degustacje oraz konkursy – w ten sposób 11 listopada w Poznaniu promowana będzie gęsina. Tego dnia stolicy Wielkopolski obchodzone jest nie tylko Święto Niepodległości, ale i imieniny ulicy Św. Marcin.

REKLAMA

Tradycyjnym przysmakiem poznaniaków w dzień imienin św. Marcina, patrona jednej z głównych ulic miasta, są słodkie rogale świętomarcińskie.

Od kilku lat w Poznaniu organizowana jest też impreza "Gęsina na imieninach", która ma zachęcać do spożywania gęsiny. Jak podkreślił w imieniu organizatorów wydarzenia Jacek Marcinkowski z Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników, Wędliniarzy i Kucharzy, dzień imienin świętego Marcina tradycyjnie wiąże się z jedzeniem gęsiny w wielu krajach Europy, Polska jest uznanym producentem tego mięsa, zaś Wielkopolska - hodowlanym zagłębiem.

"Zobowiązuje to nas do promowania tego smacznego i odżywczego mięsa. Zależy nam na tym, by także w Wielkopolsce świąteczny obiad 11 listopada kojarzył się nie tylko ze słodkim rogalem świętomarcińskim, ale i ze smakowitą gęsią" - podkreślił. Marcinkowski dodał, że organizowana w Poznaniu od kilku lat impreza, oraz promocja gęsiny w innych regionach kraju, zaczynają przynosić efekty: krajowe spożycie tego mięsa sukcesywnie rośnie.

"Jeszcze cztery lata temu na zachód Europy wyjeżdżało 95 procent naszej produkcji, teraz jest to już 90 proc. Nasze gęsi pałaszują głównie Niemcy, my chcemy zachęcić do nich rodaków. Gęsina w Święto Niepodległości może być polskim odpowiednikiem amerykańskiego indyka w tamtejsze Święto Dziękczynienia" - powiedział.

Podczas całodziennej imprezy zaplanowano m.in. pokazy kulinarne szefów kuchni, degustacje, animacje dla dzieci i porady dietetyków. Gęsi będą też obecne w trakcie tradycyjnego, świętomarcińskiego korowodu z udziałem samego świętego. W przemarszu przez centrum Poznania ma wziąć udział "tłum kucharzy, niosących tace z pieczonymi gęsiami". Na zakończenie zostaną one uroczyście przekazane mieszkańcom miasta.

Spożycie gęsiny w Polsce szacowane jest, według organizatorów poznańskiej imprezy, na ok. 700 ton rocznie. Eksport polskiej gęsiny do Niemiec wynosi ponad 20 tys. ton rocznie. "Gęsie mięso ma wyjątkowe wartości odżywcze i smakowe. Jest chude - paradoksalnie - nawet u tłustej gęsi, zawiera składniki obniżające poziom cholesterolu i świetnie nadaje się do stosowania w dietach osób chorych na serce i układ krążenia" - podkreślają promotorzy spożywania gęsiny.

Tradycja hodowli i spożywania gęsiny w Polsce sięga XVI w. Niegdyś z kości zjedzonego na święto ptaka wróżono: białe przepowiadały śnieżną zimę, czerwone - mroźną, a plamiste - deszczową. Znawcy twierdzą, że po to mięso warto sięgnąć właśnie teraz, w listopadzie, kiedy gęsi są najtłustsze i najsmaczniejsze.

O tradycji spożywania tego mięsa właśnie na św. Marcina w dawnej Polsce przypominają stare przysłowia: "Na świętego Marcina dobra gęsina", "Na Marcina gęś do komina", czy "Święto Marcina dużo gęsi zarzyna". 

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (26 329) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 219)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH