Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Rozdano certyfikaty rogali świętomarcińskich

  • Autor: PAP
  • Data: 04-11-2010, 15:21

108 firm cukierniczych z terenu Wielkopolski, wypiekających rogale świętomarcińskie otrzymało w czwartek zaświadczenia zezwalające im na używanie symbolu unijnego produktu regionalnego. Trwa walka z "pirackim" wytwarzaniem rogali.

Świętomarcińskie rogale - poznańskie smakołyki sprzedawane 11 listopada, od ubiegłego roku rozprowadzane są jako unijny produkt regionalny. Daje on nabywcom gwarancję, że rogale zostały wyprodukowane w Wielkopolsce zgodnie z określoną tylko dla nich recepturą.

Rogale są tradycyjnym przysmakiem na dzień imienin świętego Marcina, patrona głównej ulicy w mieście. Wypiekane są z ciasta półfrancuskiego, z nadzieniem z białego maku, wanilii, mielonych daktyli, cukru, śmietany, rodzynek, masła i skórki pomarańczowej. 11 listopada poznaniacy zjadają ponad 400 ton tych rogali.

"Produkty wykonywane przez certyfikowane zakłady są produktami bardzo wysokiej klasy. Nie ma żadnych zastrzeżeń do tych producentów. Certyfikaty otrzymały wszystkie firmy, które o nie wystąpiły" - powiedział w czwartek PAP starszy Cechu Piekarzy i Cukierników Stanisław Butka.

Ponieważ nazwa "rogal świętomarciński" została zarejestrowana w unijnym rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych, przywilej znakowania unijnym symbolem mają ci producenci, którzy poddali się kontroli zgodności procesu produkcji ze specyfikacją i otrzymali świadectwo jakości.

Jak podkreślił Butka, cały czas napływają zgłoszenia o firmach, które próbują "piracko" wytwarzać rogale.

"Dzisiaj dostaliśmy sygnał o rogalach wytwarzanych w Gdańsku. Takie informacje są przekazywane Państwowej Inspekcji Handlowej, oraz Inspektoratowi Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. W zeszłym roku przyłapanych było ponad 20 zakładów" - powiedział.

Jak dodał, producenci często próbują rozprowadzać rogale pod zmienioną nazwą np. "Rogal na białym maku" czy "Rogal w kolorze słońca". Producent, który nie spełnia warunków określonych we wniosku o rejestrację i sprzedaje nielegalnie produkt oznaczony zarejestrowaną nazwą, może być ukarany grzywną lub karą do dwóch lat więzienia.

Certyfikowani producenci zobowiązani są do prowadzenia szczegółowej dokumentacji produkcyjnej, która pozwala na odtworzenie całego cyklu produkcyjnego. Rogal świętomarciński może być produkowany na terenie 26 powiatów województwa wielkopolskiego.

Tradycja wypieków rogali świętomarcińskich w Poznaniu pochodzi z końca XIX wieku. Gdy zbliżał się dzień św. Marcina, ówczesny proboszcz poznańskiej parafii pod jego wezwaniem zaapelował do wiernych, by wzorem patrona zrobili coś dla biednych. Obecny na mszy cukiernik przygotował na odpust specjalne rogale w kształcie podkowy; bogatsi poznaniacy kupowali smakołyk, a biedni otrzymywali go za darmo.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 347) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH