Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Rozwija się polski ruch Foodsharing

  • Autor: portalspożywczy.pl
  • Data: 26-10-2016, 18:42
Rozwija się polski ruch Foodsharing
Fot. Shutterstock

Już cztery miasta w Polsce zainicjowały ruch Foodsharing. Kolejne trzy dołączają. Odbył się Pierwszy Ogólnopolski Zjazd Foodsharing.

Aktywiści z Torunia, Krakowa, Poznania, Bydgoszczy, Kielc i Warszawy spotkali się w weekend 22–23 października 2016 roku w stolicy, żeby podyskutować o założeniach i planach rozwoju inicjatywy Foodsharing Polska – ruchu mającego na celu przeciwdziałanie wyrzucaniu żywności i promowanie dzielenia się jedzeniem. Poza osobami działającymi w Foodsharing Polska, w rozmowie uczestniczyli też przedstawiciele Feed Them Up i Banków Żywności, a także inne osoby, którym leży na sercu kwestia zapobiegania marnowaniu pożywienia.

Część konferencyjną, która odbyła się w siedzibie Federacji Polskich Banków Żywności, otworzyła Agnieszka Bielska. Członkowie Foodsharing Warszawa opowiedzieli o idei ruchu, praktycznych aspektach zakładania Jadłodzielni, czyli miejsc, w których każdy może zostawić nadmiar jedzenia i się poczęstować, a także o aspektach prawnych takiej działalności. Grupa warszawska po licznych konsultacjach z prawnikami oraz ekspertami od księgowości ma dziś podstawy prawne na to, aby rozwiać obawy przed fiskusem – sklepów, piekarni czy restauracji, które zamiast wyrzucać niesprzedane produkt, chciałaby się nimi podzielić. Zjazd służył temu, aby przekazać tę wiedzę i dotychczasowe doświadczenia innym miastom w Polsce. A takich jest coraz więcej. Niemal co tydzień do Foodshraing Warszawa zgłaszają się z zapytaniami entuzjaści idei z całego kraju. Po zjeździe wiadomo już, że kolejnymi miastami, które zainicjują Foodsharing będą: Bydgoszcz, Kielce i Poznań. Aktualnie działalność rozpoczęły już: Toruń, Kraków oraz Wrocław.

Idea foodsharingu pochodzi z Niemiec, gdzie obecnie działa ponad 200 Jadłodzielni, a w ruch zaangażowanych jest kilkadziesiąt tysięcy aktywistów. Pomysł na grunt polski przeniosły Agnieszka Bielska i Karolina Hansen, założycielki Foodsharing Warszawa, gdzie otworzono dotychczas trzy Jadłodzielnie (których adresy można znaleźć na fanpage’u Foodsharing Warszawa). W najbliższym miesiącu powstaną kolejne dwie.

Czym w ogóle jest Foodsharing? Skąd się wziął? Jakie są jego cele? Założenia są dwa: Foodsharing chce zmieniać zarówno rzeczywistość, jak i mentalność. Akcje w przestrzeni miejskiej to bardzo konkretne działanie, ukierunkowane na niemarnowanie żywności. W Jadłodzielniach – punktach wymiany jedzenia – każdy może zostawić żywność, której już nie potrzebuje, i każdy może tę żywność wyjąć. Ponadto tzw. „Ratownicy żywności” mają odbierać od mniejszych sklepów, piekarni, kafejek produkty, które nadają się do spożycia, ale nie zostały sprzedane, i dostarczać je do Jadłodzielni.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 039) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH