REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Rozwija się polski ruch Foodsharing

  • Autor: portalspożywczy.pl
  • Data: 26-10-2016, 18:42
Rozwija się polski ruch Foodsharing
Fot. Shutterstock

Już cztery miasta w Polsce zainicjowały ruch Foodsharing. Kolejne trzy dołączają. Odbył się Pierwszy Ogólnopolski Zjazd Foodsharing.

REKLAMA

Aktywiści z Torunia, Krakowa, Poznania, Bydgoszczy, Kielc i Warszawy spotkali się w weekend 22–23 października 2016 roku w stolicy, żeby podyskutować o założeniach i planach rozwoju inicjatywy Foodsharing Polska – ruchu mającego na celu przeciwdziałanie wyrzucaniu żywności i promowanie dzielenia się jedzeniem. Poza osobami działającymi w Foodsharing Polska, w rozmowie uczestniczyli też przedstawiciele Feed Them Up i Banków Żywności, a także inne osoby, którym leży na sercu kwestia zapobiegania marnowaniu pożywienia.

Część konferencyjną, która odbyła się w siedzibie Federacji Polskich Banków Żywności, otworzyła Agnieszka Bielska. Członkowie Foodsharing Warszawa opowiedzieli o idei ruchu, praktycznych aspektach zakładania Jadłodzielni, czyli miejsc, w których każdy może zostawić nadmiar jedzenia i się poczęstować, a także o aspektach prawnych takiej działalności. Grupa warszawska po licznych konsultacjach z prawnikami oraz ekspertami od księgowości ma dziś podstawy prawne na to, aby rozwiać obawy przed fiskusem – sklepów, piekarni czy restauracji, które zamiast wyrzucać niesprzedane produkt, chciałaby się nimi podzielić. Zjazd służył temu, aby przekazać tę wiedzę i dotychczasowe doświadczenia innym miastom w Polsce. A takich jest coraz więcej. Niemal co tydzień do Foodshraing Warszawa zgłaszają się z zapytaniami entuzjaści idei z całego kraju. Po zjeździe wiadomo już, że kolejnymi miastami, które zainicjują Foodsharing będą: Bydgoszcz, Kielce i Poznań. Aktualnie działalność rozpoczęły już: Toruń, Kraków oraz Wrocław.

Idea foodsharingu pochodzi z Niemiec, gdzie obecnie działa ponad 200 Jadłodzielni, a w ruch zaangażowanych jest kilkadziesiąt tysięcy aktywistów. Pomysł na grunt polski przeniosły Agnieszka Bielska i Karolina Hansen, założycielki Foodsharing Warszawa, gdzie otworzono dotychczas trzy Jadłodzielnie (których adresy można znaleźć na fanpage’u Foodsharing Warszawa). W najbliższym miesiącu powstaną kolejne dwie.

Czym w ogóle jest Foodsharing? Skąd się wziął? Jakie są jego cele? Założenia są dwa: Foodsharing chce zmieniać zarówno rzeczywistość, jak i mentalność. Akcje w przestrzeni miejskiej to bardzo konkretne działanie, ukierunkowane na niemarnowanie żywności. W Jadłodzielniach – punktach wymiany jedzenia – każdy może zostawić żywność, której już nie potrzebuje, i każdy może tę żywność wyjąć. Ponadto tzw. „Ratownicy żywności” mają odbierać od mniejszych sklepów, piekarni, kafejek produkty, które nadają się do spożycia, ale nie zostały sprzedane, i dostarczać je do Jadłodzielni.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (26 730) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 199)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH