Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Rusza pierwsza jadłodzielnia w Łodzi

  • Autor: PAP
  • Data: 08-11-2017, 15:18
Rusza pierwsza jadłodzielnia w Łodzi
Fot. facebook.com/pg/FoodsharingLodz

Pierwsza w Łodzi jadłodzielnia, czyli miejsce w którym można podzielić lub wymienić się jedzeniem, rozpocznie w czwartek swoją działalność na Wydziale Ekonomiczno-Socjologicznym Uniwersytetu Łódzkiego. Punkt ma przyczynić się do ograniczenia marnowania żywności.

Jak poinformował PAP rzecznik prasowy łódzkiej uczelni Paweł Śpiechowicz, ideą działających już w kraju jadłodzielni jest tzw. foodsharing, czyli bezpłatne dzielenie się z innymi nadwyżkami żywności lub wymianą towarów w wyznaczonych do tego miejscach, na które składają się lodówka oraz szafki lub półki na żywność i napoje.

"Każdy może przynieść do jadłodzielni produkty, które nadają się do spożycia, a których nie jest już w stanie zagospodarować. Każdy może również poczęstować się żywnością. Nie jest to jednak miejsce zbiorowego żywienia, a jedynie punkt umożliwiający nieodpłatną wymianę żywności pomiędzy mieszkańcami" - wyjaśnili organizatorzy przedsięwzięcia z grupy Foodsharing Łódź.

Ma to na celu zmniejszenie ilości marnowanego jedzenia. Według badań Polacy rocznie wyrzucają do śmietnika nawet dziewięć milionów ton jedzenia, w tym dwa miliony to produkty, które marnują się w lodówkach i kuchniach indywidualnych konsumentów. Najwięcej wyrzuca się pieczywa, owoców, wędlin, warzyw oraz jogurtów.

Do jadłodzielni przynosimy tylko to, co sami chcielibyśmy zjeść i czym nakarmilibyśmy swoich bliskich. Wśród produktów, które trafiają do takich punktów, przeważają przetwory, ryże, kasze, makarony, konserwy, mąka, cukier, owoce, warzywa, jogurty, napoje, a także gotowe potrawy. Każde tego typu miejsce posiada swojego opiekuna, który dba o czystość i usuwa rzeczy przeterminowane.

Z pierwszej łódzkiej jadłodzielni, która w czwartek zainauguruje działalność w budynku Wydziału Ekonomiczno-Socjologicznego UŁ, mają korzystać nie tylko studenci, ale wszyscy mieszkańcy Łodzi.

Obecnie w Polsce działa 21 jadłodzielni w 11 miastach - m.in. w Toruniu, Krakowie, Wrocławiu, Poznaniu i Warszawie. Najczęściej tego typu punkty powstają na uczelniach lub w akademikach. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 319) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH