Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

SGGW wprowadza nowe kierunki studiów

  • Autor: portalspożywczy.pl
  • Data: 12-09-2011, 14:13

Trzy nowe kierunki studiów uruchomi Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie w roku akademickim 2012/2013. Bezpieczeństwo żywności, Hodowla i ochrona zwierząt towarzyszących i dzikich oraz Inżynieria ekologiczna to nowa oferta uczelni. Pierwsza prezentacja nowych kierunków odbędzie się podczas Dnia Otwartego, który SGGW organizuje 17 września br.

Dzień Otwarty w jednej z najlepszych polskich uczelni to doskonała okazja, aby dowiedzieć się jakie przedmioty zdawać na maturze, aby dostać się do SGGW, jakie są zasady rekrutacji na studia oraz jaki kierunek wybrać? Kandydaci na studia będą mogli porozmawiać ze studentami i wykładowcami, i upewnić się, że warto studiować w SGGW.

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego regularnie prowadzi kampanie informacyjne wśród kandydatów na studia. Jednym z elementów tej kampanii są organizowane przez uczelnię spotkania z uczniami szkół średnich i ich rodzicami. Podczas dnia otwartego poszczególne wydziały oraz kierunki studiów będą prezentować swoją ofertę na specjalnie przygotowanych stoiskach rozstawionych w Auli Kryształowej SGGW. Uczniowie szkół średnich oraz ich rodzice będą mieli możliwość porozmawiania bezpośrednio ze studentami poszczególnych kierunków. Maturzyści otrzymają także informatory oraz dowiedzą się, jakie przedmioty należy wybrać na maturze, by zostać studentem SGGW. Młodzież, otrzyma pełną informację o kierunkach studiów, wydziałach, zasadach rekrutacji, a także o kursach przygotowawczych organizowanych przez uczelniany KURS-AR (www.kursar.pl).

W roku akademickim 2012/2013 uczelnia przygotuje dla uczniów na 31 kierunkach studiów łącznie 6 500 miejsc. Spośród szerokiej oferty zróżnicowanych kierunków uczelnia zaproponuje kandydatom na studia trzy nowe: Bezpieczeństwo żywności, Hodowlę i ochronę zwierząt towarzyszących i dzikich oraz Inżynierię ekologiczną.

Kierunek Bezpieczeństwo żywności będzie prowadzony na stacjonarnych studiach I stopnia na Wydziale Nauk o Żywności. Będzie na nim mogło studiować 60 osób. Bezpieczeństwo żywności jest związane z naukami chemicznymi, biologicznymi i technicznymi. Nauka będzie obejmować podstawy produkcji surowców roślinnych i zwierzęcych, znajomość inżynierii żywności, przetwarzania i dystrybucji żywności, problematykę ochrony środowiska w zintegrowanym łańcuchu żywnościowym, problematykę identyfikacji, monitorowania, kontroli krytycznych parametrów bezpieczeństwa surowców i produktów oraz systemów zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności w łańcuchu żywnościowym. Wydział Nauk o Żywności uruchamia ten kierunek, gdyż rośnie zapotrzebowanie na specjalistów z tego zakresu. W ostatnich latach zmieniło się istotnie podejście społeczeństw i rządów do gospodarki żywnościowej. Rolnictwo i przetwórstwo stały się elementem globalizacji systemu produkcji żywności, którego głównym celem jest bezpieczeństwo żywnościowe. Ponadto zwiększa się świadomość społeczna w zakresie jakości i bezpieczeństwa żywności oraz jej produkcji zgodnie z zasadami etyki i zrównoważonego rozwoju, nie powodującego degradacji środowiska. Zgodnie z zaleceniami FAO, Wspólną Polityką Rolną i prawem żywnościowym UE, koncepcja zrównoważonego rozwoju oraz bezpieczeństwa żywności, powinna być wprowadzona do wszystkich ogniw łańcucha żywnościowego, od produkcji rolnej do konsumpcji, a także znaleźć swój wyraz w edukacji, zarządzaniu sektorem i w badaniach naukowych.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Łukasz M 14-09-2011, 17:07:
inż bezpieczeństwa żywności, a wszystko to, żeby nabrać młodych ludzi, że oto będą sobie chodzić i kontrolować i nic nie robić:) Przecież to jest jakiś obłęd, ja rozumie, że można mieć taką specjalizacje na studiach magisterskich czy na podyplomowych ale na inżynierskich?

Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 015) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH