Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Sondaż: zdecydowana większość Polaków nie zwraca uwagi na to, co je

  • Autor: PAP
  • Data: 19-07-2011, 15:37
Sondaż: zdecydowana większość Polaków nie zwraca uwagi na to, co je

Aż 82 proc. Polaków nie stosowało w ostatnim roku żadnej diety i nie zwracało uwagi na to, co jest bardziej korzystne dla zdrowia - wykazały opublikowane we wtorek badania TNS OBOP.

Z sondażu przeprowadzonego na zlecenie firmy Bayer, wynika, że Polacy nadal nie dbają o to, co jedzą i mało w ogóle wiedzą o tym, czym jest zdrowa dieta. Wśród osób, które starają się dbać o dietę (18 proc. ankietowanych), najczęściej są kobiety, a także osoby powyżej 60. roku życia lub zagrożone jakąś chorobą, zażywające leki oraz uprawiające sport przynajmniej raz w tygodniu.

"Polacy próbują zmienić styl życia i bardziej dbać o dietę dopiero wtedy, gdy ich zdrowie poważnie szwankuje" - powiedział na spotkaniu z dziennikarzami dr Krzysztof Cedro z Centrum Kardiologii Allenort w Tomaszowie Mazowieckim.

Dodał, że jest to niepokojące, gdyż dwie na pięć pytanych osób (40 proc.) przyznało, że jest w grupie ludzi narażonych na choroby układu krążenia. Mają bowiem zbyt wysokie ciśnienie tętnicze krwi, żyją w ciągłym stresie i mogą podejrzewać u siebie predyspozycje do schorzeń serca, bo z tego powodu chorowali już ich krewni.

Według Katarzyny Kosałki, dietetyka z Centrum Dietetycznego SetPoint, większość Polaków nie myśli jednak o tym i nie próbuje wypracować prawidłowych nawyków żywieniowych. Z sondażu TNS OBOP wynika, że dwie trzecie ankietowanych (68 proc.) lubi jadać dobrze posolone potrawy, a 60 proc. uważa, że "prawdziwy" obiad powinien być z mięsem.

"Pokutuje wciąż przekonanie, że codziennie należy jeść czerwone mięso, jednocześnie prawie nie ma takich osób, które codziennie lub prawie codziennie dbało o to, by w ich jadłospisie znalazły się ryby" - powiedziała Kosałka.

46 proc. osób twierdzi, że je ryby przynajmniej raz w tygodniu, a 31 proc. - kilka razy w miesiącu. Tymczasem powinny być one spożywane co najmniej dwa - trzy razy w tygodniu.

Zdecydowana większość Polaków (83 proc.) deklaruje, że sięga po warzywa i owoce przynajmniej raz w tygodniu, ale tylko 37 proc. przyznało, że spożywa je codziennie lub prawie codziennie.

Podobnie jest z innymi produktami najbardziej polecanymi przez dietetyków. Po kasze i płatki choć raz w tygodniu sięga 53 proc. osób, lecz jedynie 7 proc. badanych robi to codzienne. 75 proc. Polaków spożywa przynajmniej raz w tygodniu chude mleko i przetwory mleczne, ale 24 proc. ma je w codziennym jadłospisie.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • regionalnesmaki 20-07-2011, 08:57:
W pełni popieram zdanie pana Krzysztofa. Najważniejszy jest SMAK i przyjemność z jedzenia, chociaż jak człowiek jest bardzo głodny to chodzi tylko o zaspokojenie łaknienia, ale tu też smak jest ważny. Im coś smaczniejsze, tym chętniej to zjemy i zjemy więcej.
Tej zasady niestety nie mogą zrozumieć niektórzy, którzy na siłę robią coś, aby było wpierw "zdrowe", potem smaczne. Tzw. zdrowa żywność, żywność ekologiczna, żywność funkcjonalna, opierają się właśnie na tej fałszywej zasadzie. A przecież wystarczyłoby znaleźć produkty, które są smaczne i połączyć je z produktami, które są mniej smaczne i zdrowsze.
Kuchnia Krety, kuchnia Akwitanii, kuchnia japońska to przykłady kuchnii zdrowych, ale przede wszystkim smacznych (ja akurat japońskiej nie lubie, ale może znalazł bym kilka rzeczy które by mi posmakowały). Kreteńczycy żyją po 100 lat, Japończycy też, mieszkańcy płd.-zachodniej Francji, głównie Akwitanii w ogóle nie chorują na raka lub serce.
Jedyny sposób na zdrowe odżywianie to większa wiedza kulinarna i umiejętność łącznie róznych rzeczy, tak aby były one smaczne przede wszystkim, a do tego miały pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Np. hamburger z surówką, złożoną z dużej ilości świeżych warzyw i polanej odpowiednim olejem, zmniejszającym poziom cholesterolu. To na pewno zdrowsze niż te "cuda i wynalazki" nowoczesnego przemysłu.
  • Kubasiewicz krzysztof 20-07-2011, 06:21:
Polacy tak jak inne nacje jedzą to co im smakuje....zastanowienie czy to jest zdrowe przychodzi póżniej....natura człowieka to łaknienie,apatyt....i to są mechanizmy biologiczne ....ktore powodują że mamy apetyt na to ,a nie mamy na tamto...ze coś jest smaczne,z coś innego jest niesmaczne...Wykorzystują te mechanizmy żywieniowcy,dodając substancję smakowe do pożywienia np do soi ktora jest paskudna w smaku(dla mnie)Tak jest na całym swiecie...np w USA jedza duze ilości hamburgerów frytek i innych tuczących i niezdrowych pokarmów...

Zobacz wszystkie komentarze (2)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 463) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH