Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Świętokrzyskie potrawy regionalne w multimedialnej książce kucharskiej

  • Autor: PAP
  • Data: 29-09-2016, 19:06

Soczewioki i chrzanica – to niektóre świętokrzyskie potrawy regionalne, jakie można przyrządzić na podstawie udostępnionej w internecie multimedialnej książki kucharskiej. Przedsięwzięcie powstało w ramach projektu zrealizowanego przez Muzeum Wsi Kieleckiej.

Jak powiedziała w czwartek PAP rzeczniczka muzeum Beata Ryń, celem projektu była ochrona tradycyjnych, odchodzących w zapomnienie kuchennych receptur i promocja produktów lokalnych - pokazanie, że można z nich stworzyć smaczne i zdrowe potrawy.

Ryń przypomniała, że tradycyjna kuchnia kielecka była bardzo skromna, opierała się głównie na ziemniakach i produktach mącznych. "Okazuje się, że nasza kuchnia stwarzana ze skromnych produktów, jest niesamowicie smaczna" - oceniła rozmówczyni PAP.

W filmach multimedialnej książki kucharskiej, dostępnej na stronie internetowej Muzeum Wsi Kieleckiej, pokazano, jak powstają świętokrzyskie przekąski, zupy i dania główne.

Przykładem jest chrzanica - przystawka sporządzana z wędzonej kiełbasy, boczku, jajek i chrzanu - czy soczewioki - pierogi z ciasta z dodatkiem koperku, wypełnione farszem z soczewicy. Inne potrawy to: barszcz chłopski z fasolą, flaki gęsie z czerwoną soczewicą, gęś nadziewana gruszkami i morelą oraz chłopskie jadło - rodzaj zapiekanki.

Produkty potrzebne do przyrządzania poszczególnych dań, etapy powstawania potraw i sposób ich podawania zarejestrowano w efekcie warsztatów, w których uczestniczyli mistrzowie kuchni oraz osoby prowadzące gospodarstwa agroturystyczne i punkty gastronomiczne z daniami regionalnymi w powiecie kieleckim.

Zdaniem Ryń najważniejsza dla wszystkich była wymiana doświadczeń, a dla właścicieli gospodarstw czy lokalnych restauratorów - także nauka sposobu pokazania i podania potraw.

Zajęcia odbywały się w centrum dydaktyczno-konferencyjnym Kuźnia Smaków, przy skansenie w Tokarni. "Mistrzowie po krótkim wprowadzeniu +zapędzili+ uczestników do kuchni, gdzie pracowali oni pod nadzorem kucharzy. Zwieńczeniem była wspólna degustacja i rozmowa na temat tego, co udało się ugotować. Niektóre panie wdrożyły te potrawy w swoich gospodarstwach - i już cieszą się one dużą popularnością gości" - dodała Ryń.

Ryń podkreśliła też, że innym ważnym celem projektu było podniesie atrakcyjności oferty gospodarstw agroturystycznych, mając na uwadze modną w ostatnim czasie turystkę kulinarną - czyli podróże szlakiem potraw sporządzanych z regionalnych produktów. "To krok ku temu, żeby ochronić stare receptury, zbudować silną markę produktu lokalnego, dobrych ziemniaków, kasz, gęsiny. Mamy się czym pochwalić, żeby ugotować potrawy, które zachwycą najwytrawniejsze podniebienie" - oceniła.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 516) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH