REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

W ciąży unikaj spalin, dymu i grilla

  • Autor: tvn24.pl
  • Data: 02-05-2010, 16:32

Jesteś w ciąży? Spaliny, dym tytoniowy, a nawet smażone, pieczone i grillowane jedzenie może negatywnie wpłynąć na rozwój psychomotoryczny Twojego nienarodzonego dziecka. Przed groźnymi skutkami zanieczyszczenia powietrza ostrzegają naukowcy z Uniwersytetu Jagiellońskiego.

REKLAMA

Wieloletnie badania nad rozwojem dzieci prowadzą naukowcy z UJ we współpracy z kolegami Uniwersytetu Columbia w Nowym Jorku. Do tej pory przebadano grupę w grupę 214 dzieci urodzonych w latach 2001-2006 w Krakowie przez zdrowe, niepalące kobiety.

Okazało się, że dzieci, które w życiu płodowym były narażone na wyższe stężenia substancji będących produktami ubocznymi procesu niecałkowitego spalania, uzyskiwały gorsze wyniki w teście oceniającym zdolności umysłowe niż rówieśnicy, którzy mieli kontakt z niższymi stężeniami tych związków. Różnicę tę można orientacyjnie porównać do spadku o 3,8 punktów na skali ilorazu inteligencji

Jak wyjaśnia kierujący polskim zespołem prof. Wiesław Jędrychowski z Katedry Epidemiologii i Medycyny Zapobiegawczej Collegium Medicum UJ w Krakowie, związki te - nazywane wielopierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi (WWA), są produktami ubocznymi procesu niecałkowitego spalania i są wszechobecne w naszym środowisku.

To działalność człowieka jest głównym źródłem WWA. Są one składnikiem m.in. spalin samochodowych (szczególnie z silników dieslowskich) oraz w dymu tytoniowego. - Dla osób niepalących, które nie spędzają zbyt dużo czasu w obecności palaczy tytoniu lub w atmosferze zanieczyszczonej spalinami samochodowymi, głównym źródłem WWA jest zazwyczaj pożywienie - smażone, pieczone i grillowane produkty żywnościowe - tłumaczy prof. Jędrychowski.

WWA uszkadzają kod DNA człowieka, a jeśli zmiany dotkną układ nerwowy, negatywnie odbija się to na zdolnościach psychomotorycznych. Prof. Jędrzychowski podkreśla, że szczególnie podatne na szkodliwy wpływ WWA są dzieci. - Jednak szczególnie wrażliwy na ich działanie jest szybko rozwijający się płód w łonie matki - zaznacza.

Artykuł opisujący wyniki badań ukazał się w czasopiśmie "Environmental Health Perspectives". Przyszłe matki wypełniały w czasie ciąży ankiety i przez 48 godzin nosiły na plecach analizator składu powietrza. Podczas porodu od kobiet pobrano próbki krwi do analizy.

Gdy dzieci osiągnęły 5 lat, poddano je specjalnemu testowi oceniającemu rozwój umysłowy, w tym m.in. zdolność rozumowania. Obecnie naukowcy uważają, że wyniki tego testu w wieku przedszkolnym korelują dobrze z późniejszymi osiągnięciami naukowymi dziecka.

W analizie naukowcy uwzględnili także inne czynniki, które mogą mieć wpływ na rozwój układu nerwowego dziecka (m.in. czas trwania i przebieg ciąży, bierne wdychanie dymu tytoniowego przez matkę, ekspozycję na związki ołowiu i rtęci, sytuację społeczno-ekonomiczną rodziny dziecka, jego płeć, liczbę starszego rodzeństwa, inteligencję matki).

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 811) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH