Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

W ostatnich 5 latach spadło zainteresowanie agroturystyką

  • Autor: PAP
  • Data: 24-11-2012, 13:24

Od 2007 r. wykorzystanie gospodarstw agroturystycznych i kwater na terenach wiejskich w Pomorskiem zmniejszyło się o 50 proc. Specjaliści twierdzą, że mimo to liczba takich obiektów w województwie wzrasta.

Prezes Gdańskiego Stowarzyszenia Agroturyzmu Barbara Chechłowska uważa, że głównym powodem spadku zainteresowania pobytem w gospodarstwach agroturystycznych i w kwaterach na terenach wiejskich jest m.in. brak promocji i reklamy takiej formy wypoczynku.

Chechłowska poinformowała PAP, że w Pomorskiem jest ok. 2,5 tys. gospodarstw agroturystycznych i kwater na terenach wiejskich, które dysponują kilkoma tysiącami miejsc noclegowych. Według obliczeń Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego (PODR) w Gdańsku, w 2010 r. w województwie było ok. 1,8 obiektów turystyki wiejskiej i agroturystyki.

Barbara Ditrich z PODR w Gdańsku poinformowała PAP, że na przełomie 2011 i 2012 roku w Pomorskiem było 1011 gospodarstw agroturystycznych, w których było ponad 11,3 tys. miejsc noclegowych. Ocenia, że po uwzględnieniu także oferty turystyki wiejskiej, miejsc noclegowych w regionie może być nawet dwa razy więcej.

Największa liczba obiektów znajduje się w powiatach: puckim, kartuskim, kościerskim, bytowskim, słupskim, wejherowskim, chojnickim i nowodworskim.

Ditrich tłumaczy, że agroturystyka oznacza wypoczynek u rolników w gospodarstwach rolnych, zaś turystyka wiejska jest to świadczenie usług turystycznych i rekreacyjnych na wsi przez dowolne podmioty gospodarcze.

Chechłowska ocenia, że w regionie przybywa gospodarstw agroturystycznych. "Jest duży ruch w branży; wiele gospodarstw rozpoczyna działalność, ale też wiele rezygnuje, a zostają gospodarstwa, które są profesjonalnie do tego przygotowane - wiedzą, jak pozyskać unijne środki i podnoszą jakość swoich usług" - tłumaczy.

Uważa, że "przetrwały gospodarstwa najlepsze, najciekawsze, atrakcyjnie położone, które oferują więcej niż tylko miejsca noclegowe, a ich klienci są zadowoleni i polecają te miejsca innym".

Barbara Chechłowska przyznaje, że wielu rolników rezygnuje z tej działalności, bo nie są w stanie sprostać obecnym, wysokim oczekiwaniom turystów.

Ditrich jest przekonana, że agroturystyka będzie się rozwijać i ma szanse powodzenia. Uważa, że gospodarstwa oferujące tylko miejsca noclegowe na pewno nie mają szansy przetrwania. "Potrzebna jest specjalizacja tych gospodarstw, czyli tworzenie konkretnych ofert, które sprawdziły się w krajach zachodnich" - wyjaśnia. Chodzi o stworzenie np. specjalnej oferty dla dzieci, dla seniorów, dla niepełnosprawnych.

W Pomorskiem jest realizowany program tworzenia sieci zagród edukacyjnych, w których dzieci będą mogły poznać warunki pracy na wsi i zobaczyć, jak wygląda produkcja żywności.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 451) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH