REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

W restauracjach marnuje się rocznie około 7 tys. ton cukru

  • Autor: PAP
  • Data: 19-01-2013, 10:28

Około 7 tysięcy ton cukru wyrzuca się co roku do śmieci we Włoszech razem z małymi torebkami, w których serwowany jest w barach do kawy i herbaty - obliczył społeczny ruch Obrona Obywatela. Zaapelowano by położyć kres temu marnotrawstwu.

REKLAMA

Działacze ruchu przedstawili swe wnioski dotyczące skali zjawiska marnowania cukru analizując dane dotyczące całego kraju, gdzie rocznie w barach serwuje się kilka miliardów gorących napojów. Posłużyli się jednocześnie wynikami eksperymentu przeprowadzonego w jednym z lokali w Rzymie.

Zauważono, że niemal wszyscy klienci, którzy sięgają po cukier zostawiają jego część w torebkach trafiających potem do kosza. Po całym dniu w jednym tylko barze pozostało pół kilograma niewykorzystanego produktu.

Obliczono, że w sumie w ten sposób bezpowrotnie traci się każdego roku tyle cukru, ile potrzeba w mieście wielkości Werony.

Organizacja obrony praw obywatelskich i konsumenckich postanowiła zwrócić się do włoskiego rządu o dokonanie rewizji rozporządzeń, które doprowadziły do tego, że zgodnie z dyrektywą Unii Europejskiej z 2001 roku, odstąpiono od podawania cukru w cukiernicach, a zamiast tego klienci otrzymują wraz z kawą bądź herbatą małe, osobno opakowane porcje.

Odnotowano przy okazji, że otwarte cukiernice w barach i restauracjach zostały "zdelegalizowane" nie z powodów higieny, jak należałoby sądzić, ale po to by można było ustalić miejsce pochodzenia i produkcji cukru.

We Włoszech nowe przepisy obowiązują od 2004 roku, a za ich złamanie grozi kara w wysokości do 6 tysięcy euro. Nie pomogły późniejsze wyjaśnienia ministerstwa rolnictwa, że nowe unijne normy spełniają także zamknięte dozowniki cukru i nie jest konieczne wprowadzanie małych papierowych torebek. Zanim pojawiły się te tłumaczenia, w całym kraju rozpowszechnił się nowy sposób podawania cukru.

"Rezygnacja z papierowych miniporcji przyniosłaby ogromne oszczędności pod względem zużycia papieru. Położyłaby też kres marnowaniu cukru" - argumentuje prezes ruchu Obrona Obywatela Antonio Longo cytowany na łamach weekendowego dodatku do dziennika "La Repubblica".

Longo podkreślił, że nawet jeśli w torebce pozostaje tylko 1 gram cukru, to straty w skali kraju należy szacować na 7 tysięcy ton rocznie.

W ten sposób sprawa porcjowanego cukru dołączyła do szeroko dyskutowanego we Włoszech problemu powszechnego marnowania żywności.

CENY HURTOWE

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (22 522) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH