Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Zakopane/Turystów dużo, ale wydają mniej pieniędzy niż rok temu

  • Autor: PAP
  • Data: 26-07-2009, 12:46

Ruch turystyczny pod Tatrami jest wyjątkowo duży, ale goście wydają w Zakopanem zdecydowanie mniej pieniędzy niż w ubiegłym roku - mówi burmistrz Zakopanego, Janusz Majcher.

"Nie spodziewałem się tak dużego ruchu turystycznego. Turyści wybierają jednak tańsze noclegi, a pieniądze wydają z rozwagą" - powiedział Majcher.

Z informacji hotelarzy i restauratorów wynika, że turyści są bardziej oszczędni niż w sezonie letnim ub.r. Jak powiedział PAP menadżer jednej z restauracji przy Krupówkach, turyści nierzadko rezygnują z obiadów twierdząc, że 14 zł to za wiele za dwudaniowy posiłek. "Niejednokrotnie turyści kupują konserwy, bułki czy zupki i żywią się we własnym zakresie na kwaterach" - powiedział.

Według danych zakopiańskiego Urzędu Miasta, kryzys nie odbija się na Zakopanem, nie przekłada się więc na wpływy do budżetu miasta z opłaty miejscowej. Taka opłata jest pobierana od każdego turysty nocującego w stolicy Tatr. Świadczy to o tym, że mimo kryzysu turyści chętnie przyjeżdżają pod Tatry, a Zakopane nie traci na swojej popularności. "W drugim kwartale roku był lekki spadek wpływów z opłaty miejscowej do budżetu miasta, jednak w porównaniu z okresem analogicznym ubiegłego roku, w tym sezonie przychody pozostaną na tym samym poziomie" - powiedział burmistrz Zakopanego.

Wielu turystów przybywających pod Tatrami wynajmuje kwatery poza Zakopanem, w wioskach otaczających stolicę Tatr. Różnica cen noclegów wynikająca m.in. z podatków, jakie obowiązują na wsiach i w mieście, jest zasadnicza. W Zakopanem noclegi u prywatnych kwaterodawców można znaleźć w cenie od 30 zł, a w okolicznych wioskach nawet za 15 zł.

Na tegorocznych wakacyjnych turystów narzekają sprzedawcy oscypków. Turyści kupują mniej serków, wybierają te najtańsze i targują się - zauważa sprzedawca oscypków z Białki Tatrzańskiej, który ma stoisko na samym środku Krupówek. "Ceny dużego oscypka obniżyłem w tym roku z 27 do 25 zł, a jak sprzedam jednego takiego dziennie, to jest dobrze" - powiedział.

Jak powiedział PAP fiakier z Zakopanego, Józef Pawlikowski, kryzys daje się też odczuć w branży dorożkarskiej. "Turyści myślą, że przejażdżka bryczką to jak jazda taksówką. Targują się o każdą złotówkę" - powiedział.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 306) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH