Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Analitycy: produkcja cukru buraczanego w Europie spadnie o 15 proc.

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 20-10-2008, 16:34

Niemieccy analitycy z F. O. Licht szacują, że produkcja buraczanego cukru w Europie będzie mniejsza o 15 proc. (ok.4 mln ton) w sezonie 2008/09 (październik/wrzesień). Prognozują, że produkcja wyniesie w tym okresie 22,53 mln ton wobec 26,52 mln ton wytworzonych w sezonie 2007/08 - podaje FAMMU/FAPA.

Głównym powodem redukcji jest blisko 20 proc. spadek produkcji cukru w UE.

Wolumen wytworzonego białego cukru w UE w sezonie 2008/09 oszacowano na 14,04 mln ton. To wynik słabszy o 3 mln ton w porównaniu z osiągniętym w sezonie 2007/08, kiedy wytworzono 17,46 mln ton.

Podobał się artykuł? Podziel się!

CENY HURTOWE

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH