Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Analitycy: Stabilizacja spożycia soków do 2015 r., następnie do 2017 r. wzrost

  • Autor: Canadean Ltd. / KUPS
  • Data: 28-08-2012, 14:12
Analitycy: Stabilizacja spożycia soków do 2015 r., następnie do 2017 r. wzrost
Najpopularniejszym smakiem soków i nektarów w UE, a także w Polsce, jest pomarańczowy

Konsumpcja soków i nektarów z owoców i warzyw w krajach UE w 2011 roku wyniosła 10,7 mld litrów. Jeżeli uwzględnimy spożycie w Turcji, Norwegii oraz Szwajcarii to konsumpcja osiągnęła 11,8 mld litrów. Analitycy przewidują stabilizację spożycia do 2015 roku, a następnie niewielki wzrost do 2017 roku - podała firma Canadean Ltd.

Rynek soków i nektarów w Polsce w 2011 roku szacuje się na 723 mln litrów, przy czym nastąpił spadek o 10,8 proc. w stosunku do 2010 roku.

Liderem w spożyciu są nadal Niemcy - 26 proc. całkowitego unijnego rynku soków i nektarów. Kolejne miejsca zajmuje Francja, Wielka Brytania, Hiszpania oraz Włochy.

Najpopularniejszym smakiem soków i nektarów w UE jest pomarańczowy (38,5 proc.) następnie wieloowocowy (19,9 proc.), jabłkowy (13,3 proc.), brzoskwiniowy (3,7 proc.) oraz ananasowy (3,6 proc.).

Na odnotowanie zasługują preferencje smakowe Polaków - pomarańczowy (24,6 proc.), warzywne, w tym marchwiowe (21 proc.), jabłkowy (14,5 proc.), mieszanki smakowe (12,3 proc.) oraz grejpfrutowy (10,3 proc.).

Zdecydowanym liderem w krajach UE w rodzajach opakowań do soków i nektarów są kartony (64,9 proc.) drugie miejsce zajmują butelki plastikowe (24,6 proc.) następnie butelki szklane (9,4 proc.).

Polscy producenci soków i nektarów preferują opakowania kartonowe (66,7 proc.), następnie butelki szklane (28,7 proc.) i na końcu butelki plastikowe (4,4 proc.), które odnotowały znaczący wzrost w stosunku do roku 2010, gdzie ich udział wynosił tylko 0,6 proc..

Kraje europejskie wykorzystują rocznie olbrzymie ilości półproduktów do produkcji soków i nektarów, dla przykładu: zagęszczonego soku pomarańczowego (830 tys. ton), zagęszczonego soku ananasowego (233 tys. ton), zagęszczonego soku jabłkowego (228 tys. ton) i zagęszczonego soku grejpfrutowego (100 tys. ton).

Spośród krajów europejskich Polska jest największym producentem zagęszczonego soku jabłkowego. W roku 2011 eksport z Polski do krajów unijnych wg raportu wyniósł ok. 145 tys. ton.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH