REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Beaujolais może zniknąć z rynku?

  • Autor: Onet.pl
  • Data: 20-04-2008, 17:32

Połączenie z burgundzkim domem winiarskim ma być szansą na renesans win z regionu Beaujolais. Ale czy nie sprawi, że czczone w listopadzie trunki zatracą swoją tożsamość? - zastanawia się Jean-Claude Ribaut na łamach portalu Onet.pl.

REKLAMA

Kryzys beaujolais rozpoczął się jeszcze pod koniec lat 90., po ćwierćwieczu spektakularnych sukcesów. Czarną serię powstrzymało jednak pewne drobne wydarzenie, które przeszło niemal niezauważone. 10 stycznia br. jeden z ostatnich właścicieli-handlowców z Saint-Jean-s'Ardieres (region Rodan-Alpy), Maison Henry Fessy postanowił odpowiedzieć pozytywnie na awanse Louis-Frabrice'a Latoura, młodego szefa domu handlowego Louis Latour w Beaune, a jednocześnie prezesa Związku Domów Win (związku zawodowego kupców Burgundii).

- Jesteśmy w tej chwili zainteresowani rejonem Beaujolais - ujawnia ten ostatni - bo doceniamy moc aromatu tutejszych win i ich powinowactwo ze szczepem pinot noir. Stąd już tylko jeden krok do włączenia do związku burgundzkich producentów regionu nękanego od kilkunastu lat przez chronicznie złe wyniki sprzedaży beaujolais. Niektórzy zacierają ręce, inni nie kryją swoich obaw - pisze Jean-Claude Ribaut.

Swoją renomę Maison Henry Fessy zawdzięcza wyśmienitemu brouilly, winu o wspaniałym bukiecie i aromacie świeżych owoców. Jego odkupienie przez Louisa Latoura jest uzasadnione z uwagi na wzajemne dopełnianie się koncepcyjne oraz ogromne doświadczenie wsparte potężną siecią handlową. Jest to jednak także pierwszy krok na drodze do stworzenia w sferze winiarskiej Wielkiej Burgundii.

- Wcale nie życzymy sobie zniknięcia zaprzyjaźnionej winnicy, której dotkliwie brakuje dziś agentów, by sprzedawać na eksport - dodaje Louis-Fabrice Latour. Przed swoim uniezależnieniem się beaujolais należało do win burgundzkich, tak jak côte chalonnaise czy mâconnais. Czy uda się ponownie połączyć branże Burgundii i Beaujolais? - czytamy na Onet.pl.

Używanie w Beaujolais szczepów burgundzkich (pinot noir i chardonnay) jest dozwolone. Dziś nic, z wyjątkiem konieczności znalezienia odpowiedniego terenu, nie stoi na przeszkodzie, by właściciele winnic w Beaujolais zamiast gamay sadzili szczepy burgundzkie lub gamaret, czyli szczep pochodzenia szwajcarskiego będący wynikiem skrzyżowania reichensteinera i gamay. Od tego roku produkowany z niego trunek miałby być "winem Galii". Debatuje się nawet nad nazwą, pod jaką niektóre wina z terenu Beaujolais miałyby być sprzedawane.

Podczas IX Wielkich Dni Burgundii (od 10 do 15 marca tego roku) Michel Baldissini, prezes biura branżowego win Burgundii (BIVB) nie krył rezerwy wobec nieco raptownego zbliżenia obu marek. Idea powrotu Beaujolais do burgundzkiej owczarni po kilkudziesięciu latach niezależności nie podoba się producentom win ze stoków Nuits i Beaune.

Zagrożonych jest dwanaście gatunków szlachetnych beaujolais (fleurie, saint-amour, chiroubles, morgon i parę innych) - mówi się wręcz o końcu beaujolais. Zagrożone jest zwłaszcza beaujolais nouveau.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 605) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH