Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Będziemy europejskim zagłębiem cukru trzcinowego

  • Autor: Rzeczpospolita
  • Data: 26-03-2009, 08:05
Będziemy europejskim zagłębiem cukru trzcinowego
fot. afryka.org

W naszym kraju powstaną rafinerie cukru trzcinowego - ustaliła Rzeczpospolita. Dzięki projektom za 200 mln zł zamiast buraczanego imperium staniemy się trzcinowym zagłębiem Europy.

W ubiegłym roku polskie cukrownie nie wykorzystały nawet krajowej kwoty produkcji, która wynosi 1,4 mln t. Zagraniczne koncerny mają jednak pomysł, jak wykorzystać moce naszych firm. Po raz pierwszy od wielu lat Polska wyprodukowała mniej cukru, niż wynoszą krajowe potrzeby. W tym roku zabraknie ok. 250 tys. ton tego surowca i firmy zostaną zmuszone do jego importu.

Koncerny działające w Polsce zdecydowały jednak, że zamiast importować gotowy produkt, taniej będzie zainwestować w rafinerie przerabiające surowy cukier trzcinowy. Największa taka inwestycja rozpoczęła się w Glinojecku. Właściciel tamtejszej cukrowni British Sugar Overseas (BSO) ma dostęp do taniego cukru surowego przez swoją afrykańską spółkę Illovo i firmę zakupową MitraSugar. - I dlatego jako element przyszłej strategii w Europie rozpoczęliśmy budowę instalacji przerobowej cukru surowego w Glinojecku. Możliwości produkcyjne polskiej rafinerii to 200 tys. ton - ujawnia Rzeczpospolitej Witold Zarębski, dyrektor operacyjny BSO Polska.

Zdaniem ekspertów produkcja cukru trzcinowego w Polsce to bardzo dobre posunięcie. - Taka jest tendencja światowa. Najwięcej nowych rafinerii powstaje na Bliskim Wschodzie - mówi prof. Sławomir Podlaski ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.

BSO nie jest pierwszą firmą w Polsce, która inwestuje w cukier trzcinowy. Niemiecki Nordzucker zaczął w ubiegłym roku w Chełmży rafinację surowca sprowadzonego z Karaibów. Firma wyprodukowała 24 tys. ton cukru, w tym roku planuje 35 tys. ton. Postawienie własnej rafinerii rozważa też niemiecki Pfeifer & Langen (P&L), który ma 16 proc. udziałów w polskim rynku. W ubiegłym roku zmodernizował on kosztem 100 mln zł cukrownię w wielkopolskiej Środzie - podaje Rzeczpospolita.

Dwa największe koncerny z branży - Krajowa Spółka Cukrowa i Suedzucker, które kontrolują dwie trzecie polskiego rynku, nie planują jak dotąd innej produkcji niż z buraków.

Podobał się artykuł? Podziel się!

CENY HURTOWE

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • ziomal 26-03-2009, 11:06:
postawmy przed trybunał tych co sprzedali cukrownie
  • ed 26-03-2009, 10:43:
to może i rum zaczniemy pędzić

Zobacz wszystkie komentarze (2)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 516) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH