Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Benedyktynka, czyli aromatyczny likier wyrabiany przez zakonników na liście produktów tradycyjnych

  • Autor: PAP
  • Data: 13-10-2009, 17:47

Benedyktynka, aromatyczny likier produkowany przez Zakon Benedyktynów w Lubiniu (Wielkopolska), został wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Benedyktynka znalazła się na liście w kategorii napoje (alkoholowe i bezalkoholowe), która potwierdza jej walory jakościowe oraz smakowe. Tym samym uznano ten likier za element dziedzictwa kulinarnego Wielkopolski. O napoju wspominał sam Adam Mickiewicz w "Panu Tadeuszu". Jako roślina benedykta karda miała swoje miejsce w domowej apteczce Wojszczanki, wymienionej w IX księdze. Była dodawana do znakomitych nalewek, w tym właśnie do benedyktynki.

Polska benedyktynka powstaje według unikalnej, znanej jedynie dwóm braciom zakonnym receptury, stworzonej w oparciu o XVI-wieczne benedyktyńskie zapisy. Początki likieru sięgają 1510 roku, w którym włoski mnich Bernardo Vincelli sporządził miksturę z ziół, rumu i korzeni. "Powstający w Wielkopolsce oliwkowo-miodowy trunek jest doskonałą wersją tamtej szlachetnej nalewki" - poinformowała we wtorek PAP Ewa Dobosiewicz, pomagająca zakonnikom w promocji ich benedyktynki.

Jak podkreśla odpowiedzialny w klasztorze za nalewkę ojciec Patryk Ostrzyżek, benedyktynkę sporządza się na bazie starannie dobranej i sprawdzonej kompozycji 21 ziół. "Doskonale wpływa na przemianę materii, uspokaja i reguluje sen. Wielu smakoszy stosuje ją także jako szlachetny dodatek do deserów, drinków, różnych potraw oraz do kawy i herbaty" - mówi.

Lubiń niedaleko Kościana jest jedynym miejscem w Polsce, gdzie powstaje benedyktynka o oryginalnej recepturze.

Lista produktów tradycyjnych obejmuje wyroby, których specyficzny charakter wynika z tradycyjnych metod produkcji wykorzystywanych od co najmniej 25 lat. "Podstawą rejestracji jest tradycja wytwarzania i szczególna oraz niepowtarzalna jakość związana historycznie z ugruntowanymi przepisami" - wyjaśnia Dobosiewicz.

Likier dostępny jest w dwóch wersjach: Classic o 32 proc. zawartości alkoholu oraz 40 proc. Premium.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 182) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH