Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Bezpieczna praca w Browarze Kasztelan

  • www.portalspozywczy.pl
  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 27-10-2012, 19:57

Konkurs "Pracodawca - organizator pracy bezpiecznej" inicjowany jest rokrocznie przez Państwową Inspekcję Pracy. Założeniem konkursu jest promowanie najlepszych praktyk w zakresie poprawy warunków bezpieczeństwa pracy oraz inspirowanie pracodawców do podejmowania działań w celu eliminacji istniejących w ich zakładach zagrożeń. Browar Kasztelan otrzymał I nagrodę w XIX edycji konkursu w województwie mazowieckim, w kategorii zakładów zatrudniających 50-250 osób. Jest to jednoznaczne z zakwalifikowaniem browaru do konkursu ogólnopolskiego.

Podstawowe kryteria konkursu, którym poddawane są zgłaszające się dobrowolnie przedsiębiorstwa to: przestrzeganie prawa i zasad bhp, statystyka wypadków "lepsza" niż średnia w branży, popularyzacja bhp, ćwiczenia, nakłady inwestycyjne w obszar bezpieczeństwa.

Ogromnie nas cieszy ta nagroda, a szczególnie jej uzasadnienie. Otrzymaliśmy tę nagrodę za "systemy angażowania pracowników do współtworzenia bezpiecznych warunków pracy". Tutaj mowa o zgłaszaniu sytuacji potencjalnie wypadkowych. Z dumą stwierdzam, iż jest to nagroda Pracowników Browaru, bo to oni aktywnie zgłaszają sytuacje potencjalnie wypadkowe. Takie wyróżnienie satysfakcjonuje i jednocześnie zobowiązuje do kolejnych wysiłków w tym ważkim obszarze, jakim jest bezpieczeństwo - komentuje Piotr Zając, Dyrektor Browaru Kasztelan.

W hierarchii naszych wartości, nie ma nic ważniejszego od zdrowia i życia, nie ma nic ważniejszego od wykonania pracy w sposób bezpieczny. Pierwsze miejsce Browaru Kasztelan w prestiżowym konkursie "Pracodawca - organizator pracy bezpiecznej" odbieram jako uznanie dla kierownictwa i pracowników oraz potwierdzenie słuszności kierunku naszych działań. Uznanie dla tych, którzy pamiętają, że mają wpływ zarówno na swoje bezpieczeństwo, jak i bezpieczeństwo Koleżanek i Kolegów w pracy. I dla tych, którzy nie przechodzą obojętnie wobec zagrożeń i niebezpiecznych zachowań, zgłaszając nam zdarzenia lub sytuacje potencjalnie wypadkowe. To pozwala nam poprawiać warunki i tworzyć jeszcze bezpieczniejsze miejsca pracy - mówi Włodzimierz Ptasik, Specjalista ds. BHP w Kasztelanie.

Rozwijanie kultury bezpieczeństwa w Carlsberg Polska jest częścią naszych wysiłków w zakresie Ciągłego Doskonalenia i polityki CSR - Zdrowia i Bezpieczeństwa Pracowników. Nasze działania skoncentrowane na poprawie świadomości w tym obszarze wśród pracowników, ćwiczeniach symulujących zagrożenia, inwestycjach w bhp rozpoczęliśmy w 2009 roku i konsekwentnie je rozwijamy. Cieszy nas, że nasze wspólne wysiłki znajdują uznanie wśród ekspertów bezpieczeństwa i jednocześnie mogą stanowić źródło inspiracji dla innych zakładów - podkreśla Adam Pawełas, Menedżer ds. Środowiska i Bezpieczeństwa.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 785) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 330)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH