REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Branża napojowa inwestuje w MAP

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 18-08-2012, 17:16
Branża napojowa inwestuje w MAP
Maciej Piłat, technolog zastosowań gazów dla przemysłu spożywczego z firmy Messer Polska

„Rynek napojowy w Polsce z roku na rok odnotowuje systematyczny wzrost produkcji. Firmy zmuszone są do dostosowywania linii produkcyjnych i swoich technologii do zwiększonego zapotrzebowania na produkt, zwiększając efektywność i wydajność procesów rozlewania napojów. Dla producentów oznacza to konieczność inwestowania w najnowocześniejsze technologie z zastosowaniem gazów spożywczych - powiedział serwisowi portalspozywczy.pl Maciej Piłat, technolog zastosowań gazów dla przemysłu spożywczego z firmy Messer Polska.

REKLAMA

Rozwiązaniem okazuje się użycie ciekłego azotu. Technologia ta polega na wytworzeniu ciśnienia w napojach niegazowanych. Dzięki temu producenci są w stanie osiągnąć duże oszczędności w wydatkach na preformy i matryce nadmuchiwarki, ponieważ mogą zachować identyczny kształt butelki dla napojów gazowanych i niegazowanych. Co więcej, wytwarzając ciśnienie w napojach niegazowanych oszczędza się podwójnie, bo nie ma potrzeby stosowania preform grubościennych.

 
Rozlewanie napojów niegazowanych bez zastosowania azotu niesie również ze sobą konkretne zagrożenie straty finansowej. Butelki, w których nie wytworzono ciśnienia, bardzo często ulegają odkształceniu podczas składowania czy transportu. W takiej sytuacji sprzedający (zwykle są to sieci handlowe) traktują taki towar, jako uszkodzony i niepełnowartościowy. W konsekwencji nie przyjmują go do sprzedaży lecz zwracają producentowi.
 
Tymczasem potencjalnej stracie można zapobiegać, kupując azot, którego koszt jest niższy niż ubytek finansowy wynikający z odrzucenia uszkodzonego towaru, np. 1 partii. Spółka Messer, jako lider oferujący technologię wtrysku w Polsce obserwuje ciągły wzrost zainteresowania firm napojowych tworzonymi przez spółkę rozwiązaniami oszczędnościowymi. Tym bardziej, że pogodne lato sprzyja wzrostowi słupków sprzedaży napojów rozlewanych do butelek PET."

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • technolog 19-08-2012, 17:55:
w MAP ? ktoś tu chyba miesza pojęcia ?
jak mnie dobrze uczono i pamiętam to raczej technologia zbliżona do inertingu a na pewno budująca ciśnienie wewnątrz butelki ale .... MAP ?

Zobacz wszystkie komentarze (1)

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 403) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH