REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Branża piwna szykuje się na lato

  • Autor: Rzeczpospolita
  • Data: 27-04-2010, 07:48
Branża piwna szykuje się na lato

Polskie browary przygotowują się do sezonu. Po fatalnym 2009 r. liczą na zahamowanie spadków - podaje Rzeczpospolita.

REKLAMA

Paweł Kwiatkowski, rzecznik prasowy Kompanii Piwowarskiej ocenia w Rzeczpospolitej, że zbliżający się sezon powinien być dobry dla browarów. Przemawia za tym koniec kryzysu i pogoda. Kwiatkowski wierzy, że Polacy spragnieni są ciepła po ostrej zimie, więc zaczną masowo grillować i piknikować.

KOMENTARZE: (12)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • regionalny piwosz 13-05-2010, 23:17:
Najlepsze są piwa regionalne, nie koniecznie niepasteryzowane, bo zdarza się tak, że np. pasteryzowane Starodawne jest smaczniejsze niż niepasteryzowane Dawne.
Pisze to dlatego, że koncerny wyczuły marketingową moc piw regionalnych i niepasteryzowanych, chociażby wspomniany Carsberg i jego Kasztelan Niepasteryzowany. Piłem go od dawna i bardzo mi smakował, może nie tak jak Ciechany czy Noteckie z Czarnkowa (mój faworyt). Teraz pytam się: Jak to możliwe, że piwo niepasteryzowane ma termin przydatności do października??? Przecież normalne niepasteryzowane piwo skiśnie po 2-3 miesiącach, większość dotrzymuje terminu 6-8 tygodni.
W dodatku czemu Kasztelan jest produkowany w Warszawie, a nie w Sierpcu?? Na etykiecie napisano - Browar Sierpc, ale od jakiegoś czasu produkowany jest w Warszawie przy Iłzeckiej. O innych koncernach nawet nie będę pisał bo szkoda słów.
Kiedyś śmiano się, że w Ameryce piją sikacze, dzisiaj większość pije sikacze w Polsce. Ale skoro ludzie innego smaku nie potrzebują tylko sięgają po "regionalne i niepasteryzowane" z wielkich lub nawet dużych koncernów to ich sprawa.
Ja wracam do Starodawnego albo Świeżego, tudzież Noteckiego.
  • hodowca bydla 11-05-2010, 00:26:
...znany lapowkarz z browaru zamkowego w Cieszynie lowca lapowkowych fortun niejaki Janusz.K uratuje branze piwowarska tylko pozwolcie mu dzialac!!! Ten pan sprzeda na lewo muto z browaru po 100zl za tone netto i biznes sie finansowo domknie. Tak na prawde browary maja b. duzo mozliwosci finansowego wykorzystania innych produktow ubocznych powstajacych przy produkcji piwa.TZW odpady poprodukcyjne z browarow takie jak muto sa po prostu bezcenne przy produkcji wolowiny i hodowli bydla mlecznego, caly Zachod z tego korzysta, tylko w skorumpowanej i zacofanej do cna Polsce jednostki takie jak pan Janusz. K. potrafil zbudowac własną finansowa fortune, bo warzelnik z niego cienki. Pamietamy o przekretach na mucie w browarze zywieckim i nie zapomnimy panie K!
  • dziad chmielarz 09-05-2010, 22:51:
Spowolnienie rynku nastąpiło tylko i wyłącznie z waszej i tylko i wyłącznie z waszej winy.Produkujecie zamiast piwa produkt piwo-podobny .Ten wytwór uzyskuje się w okresie o wiele krótszym niż rzeczywiste piwo. Do podukcji używacie zamiast chmielu wyrobu wprawdzie uzyskanego z bardzo małej ilości chmielu do ktorego dodaje się duże ilości substancji chemicznych ,szkodliwych dla zdrowia po to aby uzyskać ekstrat chmielowy.Podczas tego procesu nie powstaje alkohol więc dolewacie spirytus "etylowy lub metylowy "w zależności od uczciwości browaru.Proces jest prosty i dochodowy.Niestety spożywany przede wszyskim przez ludzi z tak zwanego podwyzszonego ryzyka alkoholowego lub poprostu pijaków uzależnionych od tego napoju orzeżwiającego .wymienię marki piwa . produkowane z ekstraktu + jako dolewkę alkohol:1.Calsberg, 2 Harnaś 3.Okocim Premium Pils,Premium Mocne, Premium pszeniczne,4.Bosman Full, Bosman Specjal, Piast Wrocławski, Piast Mocne, 5 Kasztelan jasne pełne, Kasztelan mocne, Kasztelan niepasteryzowane, 6 Volt orginal, Volt strong,7 Książ Jasne specjal, Czarny specjal.Poza tym poduktem waszym jest Okocim Porter z zawartością 8,3 % alkoholu i co jeszcze ??????. Co to jest ten ekstrat chmielowy wystarczy przeczytać PATENT Nr 98159 MKP C12 c 9/ 02.Hasło w google czym jest ekstrat chmielowy.NOWNI producencji ; Piwo otrzymuje się z wody +słodu+ drożdży + chmiel w wyniku warzenia ,fermentacji dojżewania i destylacji. Inne metody zmieniają smak piwa ,po otwarciu skunksi odór a następnego dnia śmierdzące pomieszczenie po wyziewach podczas snu.Prawie wszystkie browary pracują tą samą metodą ,no chyba że zadbają o smakoszy w swoim kraju wówczas zamiast ekstraktu dodają koncentratu chmielowego ,soku lub proszku tzw .czystrj lupuliny + alkohol.Niestety piwa nie posiadają certyfikatu jakości ,dlatego nie znane są surowce używane do produkcji .Nie rozumiem dlaczego rolnicy uprawiający chmiel obowiązkowo muszą posiadać takie certyfikaty.Sami sobie kręcicie sznur na szyji.Więc nie powinniście dziwić się spadkiem spożycia.

Zobacz wszystkie komentarze (12)

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 614) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH