Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Branża piwowarska w Polsce zamknie 2010 rok na minusie

  • Autor: pr/portalspozywczy.pl
  • Data: 21-10-2010, 15:36
Branża piwowarska w Polsce zamknie 2010 rok na minusie
fot. odyssei.com

Po słabym 2009 roku, branża piwowarska zamknie 2010 rok również na minusie. Spadek sprzedaży na rynku krajowym za I półrocze wyniósł 3,74 proc.

Jeśli porównać I półrocze 2010 z analogicznym okresem ubiegłego roku, spadek sprzedaży na rynku piwowarskim wyniósł blisko 4 procent. O ile w I kw. sprzedaż w porównaniu z tym samym okresem roku poprzedniego spadła jedynie o 0,66 proc. to w II kw. spadki sięgnęły prawie 6 proc.

- W pierwszym półroczu 2010 roku branża sprzedała 16,3 mln hektolitrów. Nie udało się niestety zatrzymać tendencji spadkowej, która rozpoczęła się w 2009 roku - mówi Danuta Gut, dyrektor Biura Zarządu Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego w Polsce - Browary Polskie. - Wprawdzie początkowe prognozy za 2009 rok przygotowane przez GUS mówiły o ponad 10 proc. spadku sprzedaży piwa, po weryfikacji danych odnotowano zmniejszenie sprzedaży o 4,1 proc. w porównaniu z 2008 rokiem. Mimo wszystko nie przewidujemy zmian na lepsze w nadchodzącym roku.

Okres letni okazał się dobry dla branży piwowarskiej. Słoneczna pogoda pomogła w sprzedaży piwa, dzięki czemu w lipcu i sierpniu odnotowano wzrost na poziomie 2 proc. (w analogicznym okresie 2009 r. sprzedano o 150 tys. hl piwa mniej).  Nie oznacza to jednak istotnej poprawy na rynku. Podwyżka ta nie pomoże odrobić strat, które branża zanotowała w I półroczu.

Tendencja spadkowa, którą obserwujemy na polskim rynku piwa od ponad dwóch lat została zintensyfikowana wzrostem akcyzy w ubiegłym roku. Zahamowanie sprzedaży nadal potęguję utrzymującą się recesja gospodarcza, która zmniejsza popyt. W okresie kryzysu Polacy zmuszeni do oszczędności rezygnują z wielu dóbr konsumpcyjnych, w tym z zakupu piwa. Dodatkowo niestabilna pogoda, od zimnej wiosny, przez upalne
i deszczowe lato osłabiły rynek.

- Mało optymistycznie zapowiadają się prognozy na 2011 r. - mówi Danuta Gut - Planowana podwyżka VAT oraz zamrożenie płac i oszczędności również nie wróżą poprawy sytuacji. Te działania będą miały wpływ na popyt piwa oraz samą kondycję branży.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (6)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Mexico 02-11-2010, 10:49:
Do Aptekarza:
A jaką szkodliwość wykazuje żółć bydlęca?
  • aptekarz 26-10-2010, 23:21:
Do Mexico. Gdyby do metody High Gravity Brewing wieksze browary stosowały się,mielibyśmy na względzie dostosowania do ochrony środowiska i wykorzystania energii ,wykorzystania do produkcji piwa czystej żródlanej wody.Ale tu chodzi o innego rodzaju oszczędności.i tak jest ,że Polska dopuszcza do produkcji piwa słód i" surowce niesłodowane-to zamienniki slodu browarnego,które nie są poddawane słodowaniu .Zgodnie z Polską Normą surowce niesłodowane zalicza się do surowców podstawowych o ile ich ilość nie przekracza 45%,a jakość jest zgodna z aktualnie obowiązującymi normami.Surowcami niesłodowanymi jest cukier, syrop skrobiowy jęczmień w postaci grysu,kukurydza w postaci grysu i owies w postaci płatków.Surowce niesłodowane stosuje się dla poprawienia pienistości piwa,nadania mu jaśniejszej barwy,zapewnienia lepszej klarowności oraz ze względów technologicznych i ekonomicznych,gdyzdodanie cukru powoduje wyższy stopień odfermentowania piwa czyli zwiększenie zawartości alkoholu ,a zatem zwiększa moce przerobowe ważelni .Cena ekstraktu uzyskanego z cukru jest nieco niższa niżekstraktu ze słodu."Niektóre nowoczesne browary stosują stosują do produkcji dwutlenek wegla w celu skrucenia okresu leżakowania.Niestety niektóre gatunki piwa wymagają dłuższego okresu leżakowania,dotyczy to krajów starej Europy,szczególnie browarów dbających o swoją renomę.Dłuższy okres leżakowania-dojżewania wpływa na optymalny stopień estryfikacji i ma na celuuszlachetnienie właściwości piwa.Warunkuje przejście silnego smaku chmielowego w szlachetną i nie pozostającą na podnibieniu goryczkę.Ostatnie dane z kontroli przeprowadzonej przez IRHAS podają ,ze co 4 szt piwa odbiega od normy jakościowej i co 10 keg zawiera piwo nie rozcieńczone .Niestety kontrole takie powinny być prowadzone przez SANEPID pod względem używanych składników i ich wpływu na zdrowie. Pojawienie się informacji o stosowaniu żółci bydlęcej IRHAS nie wypowiada się bo pod tym względem nie przeprowadzało badań piwa.Trudno wywnioskować czy to jest nie prawdziwe ,czy nie .ALE!ALE!!!! i tu można mieć wątpliwości
  • Mexico 23-10-2010, 20:18:
A co to za substancje? Czy mają jakikolwiek związek z metodą High Gravity Brewing, stosowaną przy produkcji piwa przez wiodących graczy rynkowych?

Zobacz wszystkie komentarze (6)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 015) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH