REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Branża piwowarska w Polsce zamknie 2010 rok na minusie

  • Autor: pr/portalspozywczy.pl
  • Data: 21-10-2010, 15:36
Branża piwowarska w Polsce zamknie 2010 rok na minusie
fot. odyssei.com

Po słabym 2009 roku, branża piwowarska zamknie 2010 rok również na minusie. Spadek sprzedaży na rynku krajowym za I półrocze wyniósł 3,74 proc.

REKLAMA

Jeśli porównać I półrocze 2010 z analogicznym okresem ubiegłego roku, spadek sprzedaży na rynku piwowarskim wyniósł blisko 4 procent. O ile w I kw. sprzedaż w porównaniu z tym samym okresem roku poprzedniego spadła jedynie o 0,66 proc. to w II kw. spadki sięgnęły prawie 6 proc.

- W pierwszym półroczu 2010 roku branża sprzedała 16,3 mln hektolitrów. Nie udało się niestety zatrzymać tendencji spadkowej, która rozpoczęła się w 2009 roku - mówi Danuta Gut, dyrektor Biura Zarządu Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego w Polsce - Browary Polskie. - Wprawdzie początkowe prognozy za 2009 rok przygotowane przez GUS mówiły o ponad 10 proc. spadku sprzedaży piwa, po weryfikacji danych odnotowano zmniejszenie sprzedaży o 4,1 proc. w porównaniu z 2008 rokiem. Mimo wszystko nie przewidujemy zmian na lepsze w nadchodzącym roku.

Okres letni okazał się dobry dla branży piwowarskiej. Słoneczna pogoda pomogła w sprzedaży piwa, dzięki czemu w lipcu i sierpniu odnotowano wzrost na poziomie 2 proc. (w analogicznym okresie 2009 r. sprzedano o 150 tys. hl piwa mniej).  Nie oznacza to jednak istotnej poprawy na rynku. Podwyżka ta nie pomoże odrobić strat, które branża zanotowała w I półroczu.

Tendencja spadkowa, którą obserwujemy na polskim rynku piwa od ponad dwóch lat została zintensyfikowana wzrostem akcyzy w ubiegłym roku. Zahamowanie sprzedaży nadal potęguję utrzymującą się recesja gospodarcza, która zmniejsza popyt. W okresie kryzysu Polacy zmuszeni do oszczędności rezygnują z wielu dóbr konsumpcyjnych, w tym z zakupu piwa. Dodatkowo niestabilna pogoda, od zimnej wiosny, przez upalne
i deszczowe lato osłabiły rynek.

- Mało optymistycznie zapowiadają się prognozy na 2011 r. - mówi Danuta Gut - Planowana podwyżka VAT oraz zamrożenie płac i oszczędności również nie wróżą poprawy sytuacji. Te działania będą miały wpływ na popyt piwa oraz samą kondycję branży.

KOMENTARZE: (6)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Mexico 02-11-2010, 10:49:
Do Aptekarza:
A jaką szkodliwość wykazuje żółć bydlęca?
  • aptekarz 26-10-2010, 23:21:
Do Mexico. Gdyby do metody High Gravity Brewing wieksze browary stosowały się,mielibyśmy na względzie dostosowania do ochrony środowiska i wykorzystania energii ,wykorzystania do produkcji piwa czystej żródlanej wody.Ale tu chodzi o innego rodzaju oszczędności.i tak jest ,że Polska dopuszcza do produkcji piwa słód i" surowce niesłodowane-to zamienniki slodu browarnego,które nie są poddawane słodowaniu .Zgodnie z Polską Normą surowce niesłodowane zalicza się do surowców podstawowych o ile ich ilość nie przekracza 45%,a jakość jest zgodna z aktualnie obowiązującymi normami.Surowcami niesłodowanymi jest cukier, syrop skrobiowy jęczmień w postaci grysu,kukurydza w postaci grysu i owies w postaci płatków.Surowce niesłodowane stosuje się dla poprawienia pienistości piwa,nadania mu jaśniejszej barwy,zapewnienia lepszej klarowności oraz ze względów technologicznych i ekonomicznych,gdyzdodanie cukru powoduje wyższy stopień odfermentowania piwa czyli zwiększenie zawartości alkoholu ,a zatem zwiększa moce przerobowe ważelni .Cena ekstraktu uzyskanego z cukru jest nieco niższa niżekstraktu ze słodu."Niektóre nowoczesne browary stosują stosują do produkcji dwutlenek wegla w celu skrucenia okresu leżakowania.Niestety niektóre gatunki piwa wymagają dłuższego okresu leżakowania,dotyczy to krajów starej Europy,szczególnie browarów dbających o swoją renomę.Dłuższy okres leżakowania-dojżewania wpływa na optymalny stopień estryfikacji i ma na celuuszlachetnienie właściwości piwa.Warunkuje przejście silnego smaku chmielowego w szlachetną i nie pozostającą na podnibieniu goryczkę.Ostatnie dane z kontroli przeprowadzonej przez IRHAS podają ,ze co 4 szt piwa odbiega od normy jakościowej i co 10 keg zawiera piwo nie rozcieńczone .Niestety kontrole takie powinny być prowadzone przez SANEPID pod względem używanych składników i ich wpływu na zdrowie. Pojawienie się informacji o stosowaniu żółci bydlęcej IRHAS nie wypowiada się bo pod tym względem nie przeprowadzało badań piwa.Trudno wywnioskować czy to jest nie prawdziwe ,czy nie .ALE!ALE!!!! i tu można mieć wątpliwości
  • Mexico 23-10-2010, 20:18:
A co to za substancje? Czy mają jakikolwiek związek z metodą High Gravity Brewing, stosowaną przy produkcji piwa przez wiodących graczy rynkowych?

Zobacz wszystkie komentarze (6)

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (22 870) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH