Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Branża słodyczy: Drogie kakao to wynik działań spekulantów

  • Autor: Weronika Pietrykowska, portalspozywczy.pl
  • Data: 18-11-2009, 11:02
Branża słodyczy: Drogie kakao to wynik działań spekulantów
fot. Cadbury

Branża słodyczy boryka się z problemem drogiego ziarna kakaowego. Z poziomu 700-800 funtów jeszcze w ub.r., obecnie cena na giełdach światowych przekroczyła 2 tys. funtów za tonę. Zdaniem przedstawicieli branży, przyczyniły się do tego głównie spekulacje.

- To prawda, ziarno kakao osiągnęło w tym roku cenę najwyższą od wielu, wielu lat. Na giełdzie w Londynie notowania wzrosły do 2 tys. funtów za tonę - mówi Marek Przeździak, sekretarz generalny Stowarzyszenia Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych Polbisco.

Czynniki fundamentalne tych wzrostów nie tłumaczą.

- Co prawda jeszcze niedawno mieliśmy deficyt ziarna kakaowego, na świecie produkcja była mniejsza od popytu o ok. 200 tys. ton rocznie. Jednak równocześnie w ostatnim roku zmalał znacząco przemiał ziarna kakaowego. Teraz raporty wykazują, że pomimo zrównoważenia podaży z popytem, cena ziarna kakaowego na rynku utrzymuje się na wysokim poziomie - zauważa Danuta Dąbrowska, dyrektor ds. zakupów w firmie Mieszko. I tłumaczy, że zapewne największą rolę odegrały fundusze, które sztucznie utrzymują wysokie ceny ziarna kakaowego. - W kryzysie rynek finansowy jest niepewny. W związku z tym fundusze zaczęły inwestować w surowce - mówi. Podkreśla, że przez ok. 20 lat, ceny ziarna kakaowego były dość stabilne i utrzymywały się na poziomie 700-1000 funtów za tonę.

Kiedy można spodziewać się obniżek?

- Nie spodziewamy się jakiś radykalnych spadków. Sytuacja zależy od wielkości zbiorów, m.in. od warunków pogodowych w krajach, które są głównymi producentami, czyli w zachodniej Afryce - mówi Marek Przeździak.

Jednak przedstawicielka Mieszko twierdzi, że najbliższe zbiory kakao powinny być dobre. Czy zatem Instytucje Finansowe działające na rynku ziarna kakaowego utrzymają nadal zainteresowanie kupnem ziarna z nowych zbiorów? Danuta Dąbrowska upatruje możliwość stabilizacji właśnie w chwili wycofania się funduszów z runku surowców. - Nastąpi to zapewne dopiero wtedy, gdy poprawi się sytuacja gospodarcza i warto będzie inwestować w rynek kapitałowy. Fundusze mogą pozbyć się zapasów ziarna kakaowego także wówczas gdy będą potrzebowały gotówki na inne przedsięwzięcia - mówi dyrektor w Mieszko.

Choć żadna z firm głośno o tym jeszcze nie mówi, drogie kakao zapewne przełoży się, nawet nieznacznie, na ceny w sklepach. W branży mówi się, że to drogie kakao przyczyniło się do propozycji Kraft Foods skierowanej do Cadbury. Ponieważ w Cadbury 10 proc. zakupów to właśnie kakao, spodziewano się, że firma może tym obciążeniom nie podołać. A dla Kraft Foods ziarno kakao to zaledwie 2-5 proc. zaopatrzenia surowcowego. Fuzja tych gigantów mogłaby więc pomóc Cadbury.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 340) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH