Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Browary regionalne mają szansę na 10-proc. udział w rynku piwa

  • Autor: Puls Biznesu
  • Data: 13-08-2010, 07:16
Browary regionalne mają szansę na 10-proc. udział w rynku piwa

Nastały złote czasy dla producentów piw niszowych. Piwosze nie zrażają się już wysoką ceną i wybierają trunki z wyższej półki, których produkcja opiera się na naturalnych metodach. Rynek piw wysokogatunkowych notuje co roku kilkudziesięcioprocentowe wzrosty.

Andrzej Olkowski, prezes Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich prognozuje, że rynek produktów regionalnych będzie się rozwijał, ponieważ taka jest ogólnoeuropejska tendencja - czytamy w Pulsie Biznesu. Browary regionalne mają więc szansę zwiększyć swój udział w rynku nawet do 10 proc. Rosnące zainteresowanie oraz, co ważniejsze, wyniki sprzedaży potwierdzają tę optymistyczną prognozę.

Paweł Dziedzic, dyrektor ds. rozwoju Browaru Cornelius podkreśla w rozmowie z dziennikiem, że mimo sporych spadków na rynku piwa jego firma zanotowała niemal dwukrotny wzrost sprzedaży, zaś obecna dynamika to od 30 do 40 proc. z kwartału na kwartał.

Inwestycje w branży piw wysokogatunkowych idą więc pełną parą. Jak zauważa Andrzej Olkowski, producenci starają się zwiększyć produkcję bądź uruchamiają zakłady, które jeszcze do niedawna były zamknięte - czytamy w Pulsie Biznesu.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • miu,miu 06-10-2010, 18:57:
zapytam dlaczego Polskie browary regionalne nie powalczą o europejski certyfikat Protected Geographical Indication .Takie oznakowanie na etykietach świadczy o renomie browaru ,gwarancji jakości piwa nie odbiegającej od receptur.Turyści szczególnie na to oznaczenie zwracają uwagę ponieważ piwa produkowane przez koncerny a produkujące berbeluchę nie mają szans na uzyskanie takiego oznaczenia .Są zbyt chciwe.Niestety Rządy Polskie złapały wszystkie popularne koncerny w swoje szpony i są dumni ,że im to się udało .O konsumenta wcale nie troszczą się.
  • regionalne smaki vel jubus 13-08-2010, 09:13:
A od kiedy to browar Cornelius jest browarem regionalnym?? Jaką to tradycję regionu ten browar podtrzymuje?
Piwa regionalne i browary to Ciechan, browar Czernków i jego Noteckie, browar z Lwówka Śląskiego, browar Fortuna i jego Czarne, browar Koreb i jego Łaskie. Są oszem browary regionalne bez tradycji np. Jagiełło lub Kormoran ale pamiętajmy, że czym innym jest piwo regionalne, a czym innym piwo tradycyjne i regionalne. Ktoś jak sobie założy browar w Koziej Wólce i zacznie tam pędzić cokolwiek czy warzyć będzie mógł nazwać się browarem regionalnym, ale już nie tradycyjnym, chyba, że udowodni że posiada jakąś starą recepturę i tradycję jego warzenia na tym obszarze.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 650) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH