Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Cargill inwestuje w opracowywanie nowych receptur wykorzystania stewii

  • Autor: PM, portalspozywczy.pl
  • Data: 17-07-2012, 10:53
Cargill inwestuje w opracowywanie nowych receptur wykorzystania stewii
Fot. ŻelaznaStudio

Oddział firmy Cargill Health / Nutrition w swoim Centrum Aplikacyjnym w Vilvoorde w Belgii pracował nad zastosowaniem słodzika Truvia, substancji słodzącej naturalnego pochodzenia z liści stewii, w cukiernictwie. Wykorzystanie stewii do słodzenia wyrobów cukierniczych otwiera nowe możliwości pozycjonowania takich produktów - podaje firma.

Jak argumentuje Cargill, bezcukrowe produkty cukiernicze z zawartością słodzika Truvia stanowią korzyść tak dla producenta, jak i konsumenta. Dla producenta plusem jest to, że produkty bezcukrowe to rynek wschodzący, oferują przewagę nad konkurencją, jeśli firma jako pierwsza wprowadza nowy rodzaj produktu oraz umożliwia poszerzenie linii produktowej.

Eksperci Cargill tłumaczą, że stosowanie stewii w produkcji cukierniczej może wpływać na zmianę smaku, toteż ta kwestia wymaga szczególnej uwagi. Należy także pamiętać, że istnieją prawne limity maksymalnej zawartości glikozydów stewiolowych. Generalnie w kategorii produktów cukierniczych bezcukrowych dopuszczalna ilość to ekwiwalent 350 mg stewiolu na kg, lub ekwiwalent około 0,1 proc. wagi, jednak w przypadku poszczególnych wyrobów, takich jak gumy do żucia, obowiązują osobne limity.

- Odkryliśmy, że słodzik Truvia dobrze łączy się z poliolami stosowanymi w produkcji cukierniczej. Takie połączenia są często synergiczne i wzmacniają słodycz, lecz należy wybrać najbardziej odpowiedni poliol lub ich mieszankę, żeby otrzymać optymalny efekt i wyznaczyć właściwe stężenie słodzika Truvia - podaje Cargill.

Jak dodaje firma, podobnie kluczową rolę w otrzymaniu najlepszego smaku ma kwas stosowany w produkcji (czy to kwas cytrynowy, jabłkowy lub mlekowy). - Wybór konkretnego kwasu i jego stężenia może wpłynąć na stabilność glikozydów stewiolowych w warunkach wysokiej temperatury wytwarzania twardych cukierków. Warto w takich wypadkach dodawać Truvię razem z kwasem do gorącej masy pod koniec procesu. To minimalizuje rozpad glikozydów stewiolowych i sprawia, że wpływ na smak końcowy produktu jest niezauważalny. W naszym Centrum Aplikacyjnym wyprodukowaliśmy wyśmienite karmelki bezcukrowe łącząc słodzik pochodzenia naturalnego Truvia z izomaltem Isomaltidex (16500) oraz z kwasem cytrynowym - tłumaczą eksperci.

Warunki wytwarzania i stężenie Truvii także wpływają na wymaganą teksturę produktu w zależności od konkretnej kategorii wyrobów cukierniczych. - Oprócz karmelków wyprodukowaliśmy żelki, gumy i cukierki do żucia o niezrównanym smaku i bardzo korzystnych właściwościach fizycznych. Truvia jest również częścią sukcesu wprowadzenia na rynek amerykański miętówek Velamints - podaje Cargill.

Obecnie, z kolejnymi partnerami zajmującymi się produkcją innych wyrobów cukierniczych, firma pracuje nad opracowaniem nowych receptur produktów dla rynków krajów UE.

Czytaj także: Coca-Cola wprowadza do Polski pierwszy produkt słodzony stewią

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (15 580) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.