Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Chorwaci będą jeść więcej ryb. Obecnie 70 proc. połowów trafia na eksport

  • Autor: Ambasada RP w Zagrzebiu
  • Data: 27-11-2011, 17:07

Chorwackie ministerstwo rolnictwa, ministerstwo turystyki, Chorwacka Izba Gospodarcza, Chorwacka Izba Rzemieślnicza oraz spółdzielnie rybackie będą w kolejnych trzech latach dążyć do tego aby zwiększyć krajową konsumpcję ryb. W tym celu podejmowane są działania edukacyjno-promocyjne w zakresie połowów, hodowli i przetwórstwa ryb. Na realizację tego projektu rząd chorwacki przeznaczył 3,5 mln HRK.

Konsumpcja ryb w Chorwacji na 1 mieszkańca wynosi rocznie ok. 8-9 kg , co jest bardzo mało, przy założeniach aby zwiększyć ją przynajmniej do 11-12 kg.

Łączna produkcja ryb w Chorwacji, wliczając w to połowy, hodowlę i przetwórstwo wynosi 100.000 ton rocznie. Niedocenianie roli tej branży powoduje, że prawie 70 proc. jej produkcji trafia na eksport, ponieważ jest mały popyt na ryby na rynku krajowym, a ponadto są zbyt drogie dla konsumentów. W restauracjach przede wszystkim oferowane są najdroższe gatunki ryb, a bardzo rzadko tańsze gatunki, jak np. dorsz lub błękitek.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH