REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Cukier drożeje, a my zamykamy cukrownie

  • Autor: Gazeta Wyborcza
  • Data: 07-04-2008, 10:17

Winy za zamykanie cukrowni nie ponosi Brukseli, tylko zachłanności i bezmyślności polskich producentów cukru - pisze w Gazecie Wyborczej Krystyna Naszkowska.

REKLAMA

Ponad 150 pracowników cukrowni w Brześciu Kujawskim protestuje przeciwko zamknięciu ich cukrowni przez właściciela, czyli Krajową Spółkę Cukrową. Nie rozumieją, dlaczego zamykać zakład, który robi dobry produkt i przynosi zyski. Na początku roku z tych samych powodów protestowali pracownicy cukrowni w Lublinie i Łapach. Zarząd Krajowej Spółki tłumaczy, że musi zamknąć część zakładów, bo narzuca to nam Unia Europejska - w Unii wytwarza się za dużo cukru, wszystkie kraje muszą więc zmniejszyć produkcję. Firmy, które zrobią to teraz dobrowolnie, dostaną z Brukseli pieniądze. I to niemałe - ok. 300 euro za każdą tonę niewyprodukowanego cukru. Ale kto do końca marca tego roku nie zadeklaruje ograniczenia produkcji (czyli zamknięcia zakładów), będzie musiał to zrobić po 2010 r., tyle że już bez żadnej rekompensaty.
Komisja Europejska rzeczywiście ogranicza produkcję cukru. Musi to zrobić, bo w 2004 r. przegrała na forum międzynarodowym spór z pozaeuropejskimi producentami. Dlatego od 2004 r. Unia nie może cukru eksportować. A ponieważ produkowała go więcej, niż przejadali jej obywatele, zdecydowała, że nie ma wyjścia - trzeba produkować mniej, by nas nie zasypał. Wymyślono system kija i marchewki.

Kij to Fundusz Restrukturyzacyjny, do którego wszystkie koncerny cukrowe muszą płacić obowiązkową składkę - im większa produkcja, tym składka wyższa. Marchewka to rekompensaty za zmniejszenie produkcji, właśnie owe 300 euro do tony. Najpierw Komisja zachęcała wszystkie kraje do ograniczenia produkcji o 13,5 proc. Trzeba było to zrobić do końca stycznia tego roku. I wszystkie kraje to zrobiły. Także Polska, trzecia europejska potęga cukrowa, która co roku produkowała znacznie więcej cukru, niż konsumowała, musiała się temu poddać. Zrobiły to wszystkie nasze koncerny cukrowe na czele z największym - Krajową Spółką Cukrową, która ma prawie 40 proc. naszego rynku. To dlatego m.in. zamknięto cukrownie w Lublinie i w Łapach. Chodzi o ogromne sumy - na zmniejszeniu limitów o 13,5 proc KSC zarobiła ok. 60 mln euro (dzięki zmniejszeniu składki do Funduszu, a jednocześnie rekompensatom za zamykanie zakładów).



Źródło: Gazeta Wyborcza
Ryby w nowym worku POPRZEDNI ARTYKUŁ

Ryby w nowym worku

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 748) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH