REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Deficyt jodu szansą dla producentów wód i napojów bezalkoholowych

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 14-11-2012, 22:26
Deficyt jodu szansą dla producentów wód i napojów bezalkoholowych
Zagadnienie deficytu jodu w Polsce jest tematem niezbadanym do końca

Eksperci alarmują, że dieta Polaków jest uboga w jod oraz sugerują, że dobrym rozwiązaniem niedoboru jodu może być oferta ze strony producentów wód i napojów zawierających ten składnik. Przykład dała firma Ustronianka Sp. z o.o. wprowadzając w 2010 r. wodę Ustronianka z Jodem.

REKLAMA

Zagadnienie deficytu jodu w Polsce jest tematem niezbadanym do końca. Brak jest precyzyjnych danych w tej sprawie. A temat jest poważny. Jak twierdzi prof. Zbigniew Szybiński ponad, 40 proc. kobiet w ciąży nie przyjmuje zalecanych dawek jodu, niezbędnych do prawidłowego rozwoju płodu.

- Deficyt jodu jest wielką szansą dla producentów wód i napojów. A przecież czeka nas bliski rozwój wód funkcjonalnych i czy oprócz jodu wody funkcjonalne powinny zawierać inne ważne składniki jak koenzym Q10, selen, magnez, kwas foliowy. W przyszłym roku odbędzie w Warszawie 9th Innovative Global Beverage Congress i bardzo możliwe, że problem niedoboru jodu będzie miał swoją szansę, tym razem w kontekście napojów. A przecież czy do rozwiązania problemu niedoboru jodu nie może się przyczynić któraś z polskich oranżad? - twierdzi Adam Bogacz AKB Consulting.

Dużą szansę dla walki z niedoborem jodu stwarza patent profesorów Wasyla Mielniczenko i Anatolija Jaroszczuk z Kijowa którzy opatentowali łatwo przyswajalny i stabilny preparat jodowy produkowany na Litwie.

Należy brać przykład z krajów gdzie problem został rozwiązany. Jedynie pięć krajów europejskich: Austria, Finlandia, Norwegia, Szwecja i Szwajcaria całkowicie wyeliminowało Syndrom Niedoboru Jodu jako problem zdrowia publicznego - są to kraje gdzie oprócz jodowania soli wprowadzono również jodowanie wody.

KOMENTARZE: (15)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Łukasz 29-11-2012, 16:13:
Skuteczność jodu w zwalczaniu wielu chorób i dolegliwości jest oczywista i wszędzie na świecie o tym wiedzą. W Polsce potrzebna jest edukacja i promocja na szeroką skalę, tak aby ludzie nie tylko bez obaw konsumowali jod, ale również po to aby wiedzieli jakie jest jego działanie i na co może im pomóc
  • Michał111 27-11-2012, 23:05:
Szkoda się skupiać na lekarzach i ich ograniczeniach. Może ktoś z Was zna poprawne działanie na organizm tego pierwiastka.
  • Zuzka 22-11-2012, 14:51:
Moim zdaniem zagadnienie deficytu w Polsce jest tematem na pewno niezbadanym jak również bardzo nie docenianym dla całości funkcjonowania ludzkiego organizmu ...... a przecież o jodzie mówi się że to pierwiastek życia.

Zobacz wszystkie komentarze (15)

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 158) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH