Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Dr. Oetker: Konsumenci aromatów podchodzą ostrożnie do wszelkich nowości w tym segmencie

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 20-10-2011, 14:25

- Użytkowniczki aromatów wybierają klasyczne smaki, co jest ściśle związane z tradycją pieczenia ciast w Polsce i zwyczajami z niej wynikającymi. Konsument, mając swoje sprawdzone przepisy na ciasto, nie chce eksperymentować, ponieważ niewłaściwie dobrany aromat może zepsuć smak ciasta. Dostępne na rynku warianty smakowe Aromatów są dobrze znane konsumentom i przez nich lubiane . Najczęściej wybierane smaki to w kolejności: waniliowy, migdałowy, cytrynowy, pomarańczowy, rumowy, śmietankowy i arakowy - mówi serwisowi www.portalspozywczy.pl Agnieszka Wójcik, product manager Dr. Oetker Polska.

- Konsument Aromatów podchodzi bardzo ostrożnie do wszelkich nowości w tym segmencie. Nie chce ryzykować, że nowy smak Aromatu zepsuje wypróbowane już wcześniej ciasto lub nie ma przepisów na ciasta z nowym produktem. Konsument mocno angażuje się w pieczenie ciasta, musi użyć do niego wielu świeżych składników, poświęca sporo czasu, nie chce więc za bardzo eksperymentować z nowym Aromatem, którego smaku nie zna i nie wie, czego się spodziewać. Dlatego jest bardzo trudno, przy tak tradycyjnym podejściu konsumenta do aromatyzowania ciast, zaproponować coś nowego w tym segmencie - mówi Agnieszka Wójcik, product manager Dr. Oetker Polska

Dotychczasowe działania konkurencji na przykład Aromaty dedykowane do konkretnych ciast: do makowca, do sernika, nie przyniosły zauważalnych zmian w preferencjach konsumentów.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • chyba wiem 21-10-2011, 11:24:
Chyba zmienili aromaty na spirytusie na olejowe - lub na odwrót
  • sionbor 21-10-2011, 10:08:
Firma Dr. Oetker eksperymentuje w zakresie wariantów już znanych smaków np. zmieniła smak aromatu pomarańczowego i cytrynowego i daje to taki efekt , że już więcej nie kupię aromatów tej firmy , ponieważ ciasto i krem, które upiekłam z dodatkiem tych aromatów były niesmaczne. Miałam wrażenie , że użyłam perfum dociała a nie znanych dotychczas i naturalnych aromatów . Ciasta były niejadalne i obrzydliwe w smaku !!!!
  • seth 21-10-2011, 09:55:
A szkoda, bo specjalny do sernika czy szarlotki by się przydał (tak samo, jak mamy na rynku np. przyprawę do szarlotki). Poza tym aromaty cynamonowe, korzenne, czekoladowe czy orzechowe, w których są duże braki, mogłyby się okazać całkiem trafione.

Zobacz wszystkie komentarze (3)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 520) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH