REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Duże browary chcą wykorzystać modę na piwa regionalne

  • Autor: Paulina Mroziak, portalspozywczy.pl
  • Data: 28-01-2011, 12:14
Duże browary chcą wykorzystać modę na piwa regionalne

- Faktem jest, że w ostatnim roku odnotowaliśmy 20-procentowy wzrost sprzedaży, ale wydaje mi się, że jest to naturalne zjawisko, a tzw. popularność piw regionalnych jest bardziej medialną bańką niż rzeczywistością przełożoną na cyfry - mówi z rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl, Marek Jakubiak, właściciel browarów z Ciechanowa i Lwówka Śląskiego.

REKLAMA

- Ów bańkę starają się wykorzystać niektóre koncerny piwowarskie, które produkują tzw. marki regionalne i „udają" małe browary. Co z tego wyjdzie? Zobaczymy... - dodaje nasz rozmówca.

Marek Jakubiak przyznaje, że jego browary nie będą korzystać na tej modzie, by „na siłę" się wypromować. - Nie mamy imperialistycznych zapędów i z uporem maniaka chcemy być małymi browarami. Zamierzamy kontynuować produkcję naszych piw nieutrwalonych na tym samym poziomie. Mamy dobrze rozwiniętą dystrybucję i grono wiernych fanów - komentuje właściciel browarów z Ciechanowa i Lwówka Śląskiego.

Przypomnijmy - Marek Jakubiak zmienia nazwy dla swoich produktów z "piwo niepasteryzowane" na"nieutrwalone" i zachęca do takich praktyk inne regionalne browary. Jak tłumaczy, przy użyciu dzisiejszych technik słowo niepasteryzowane nie musi oznaczać naturalności piwa.

KOMENTARZE: (15)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • wiem 07-02-2011, 22:29:
Z wielkim szacunkiem odnoszę się do Twojej opinii ,tylko jednostki podchodzą do tego zagadnienia w sposób zrozumiały .Niewiele osób interesuje się co pije z czego ten orzeźwiający napój pochodzi aby tylko wyczuwalny był w nim alkohol.Mnie osobiście obchodzi to,dlaczego Polskie browary w bardzo krótkim czasie stały się własnością zagranicznych koncernów .Które bez żadnych ograniczeń produkują piwa nie dostosowując do wymogów a raczej dostosowując wymogi pod produkcję. Z literatury i z braku reakcji Polskiego Rządu można śmiało twierdzić ,że na nasz rynek produkuje się piwa gorsze jakościowo wykorzystując fakt ,że na etykietach nie mają obowiązku podawania wszystkich składników.Nie lubię piwa ale miałam okazję w Czechach spróbować niektórych piw dosłownie po kila łyków z pragnienia w upalne dni w czasie wycieczki Bardzo mocno już na wstępie podkreśliłam ,że jest różnica nawet w zapachu.Wiele osób podzieliło mój pogląd .Była to pielgrzymka na dłuższą trasę i nie wypadało uczestnikom nadużywać napojów alkoholowych ze względu na okoliczności.Natomiast w drodze powrotnej po wjeździe do Polski mężczyźni kupili sobie po browarze .Już po otwarciu butelek w autokarze rozszedł się kapciowy "smród" Mój problem polega na tym ,że na ten zapach mam uczulenie.Nie kupuje się Polskiego chmielu tylko przemyca się ekstrat chmielopodobny przez wyspę Mauritius ,ciekawe czy dokonywane są wszystkie opłaty skarbowe .Ponieważ Angielski Rząd twierdzi ,że zyski z tego w całości czerpie SABMiller . Ile jeszcze jest przekrętów trudno opisać.ale jeśli masz wolną chwilę z ciekawości wejdz na www.zgapa.pl/zgapedia/Piwo.html w dalszych artykułach będzie Produkcja współczesnego piwa.Czytając zezwolenia unijne do Polskich piw można używać barwników ,ulepszaczy i konserwantów.Moim zdaniem są do metody opracowane dla koncernów zagranicznych produkujących piwa dla Polskiego konsumenta nastawione na zyski.Na co powołują się POLSKIE NORMY ''że dopuszczają do produkcji piw do 45 % surowców niesłodowanych ,ze względów ekonomicznych.DZIĘKI ZA ROZWAŻNĄ DYSKUSJĘ.
  • regionalnesmaki 07-02-2011, 11:16:
W takim przypadku właśnie dobrze by było aby kilka browarów złożyło wnioski o rejestrację swoich produktów ale już jako produkt regionalny (ChOG), tak jak to zrobili Czesi. Wtedy jednak we wniosku musieliby dokładnie napisać recepturę i skąd pochodza surowce, np. jeśli browar Perła chciałby zarejestrować "Piwo Lubelskie" i wpisałby że chmiel do produkkcji pochodzi wyłacznie z obszaru województwa lubelskiego to po rejestracji musi tego się trzymać, jeśli chce mieć znaczek. Na razie jest jednak za wcześnie, bo rozpoznawalność tych znaczków w Polsce "leży" mówiąc najprościej, to się opłaca ale myśląc o zagranicznych rynkach. Czesi zarejstrowali dosyć sporo swoich piw, nawet zarejestrowali takie piwo jak "Ceske Pivo", czyli piwo, które jest produkowe wyłacznie z czeskiego chmielu, czeskiego słodu, generalnie bazuje wyłącznie na składnikach produkowanych w Republice Czeskiej i jest produkowane w określony sposób. Co ciekawe obszarem wyznaczonym są całe Czechy, czyli każdy browar w Czechach może sobie produkować takie piwo i mieć znaczek, jeśli spełni te warunki które są we wniosku. Z tego co wiem, to znaczna część dobrych czeskich piw ma ten znaczek już.
Mi się wydaje, że browary nie rejestrują swoich piw, BO SIĘ BOJĄ. Kontroli i tego, że w przypadku gdy ktoś zechce jakoś oszukiwać na surowcach czy sposobie produkcji to potem to pójdzie do wiadomości, a odebranie znaczka dla zakładu to tylko dowód na oszustwa. Sam się zastanawiam kto będzie u nas pierwszy, który zechce się wykazać uczciwością.
  • wiem 05-02-2011, 00:31:
I w końcu sam wyjaśniłeś o co w tym wszystkim chodzi .Tak faktycznie jest tylko ,że Polska łącznie z browarami /niestety o Polskich raczej nie można mówić ,przyjmijmy znajdującymi się na terenie Polski/ dla ich potrzeb nie interesuje się wymaganiami Unijnymi .Wiesz dlaczego ?niestety browary olewają wytyczne idą własną drogą a Rząd im pomaga.A dokładnie do produkcji piw nie używają chmielu pochodzącego z polskich plantacji. Jak wiesz regiony uprawy chmielu nie zmieniają się i nie w każdym rejonie wyhodowany chmiel zawiera wymagane walory.akurat polski Rząd skłonny jest do różnych udogodnień nie patrząc na skutki wynikające z podjętych decyzji.Ale mniejsze o to nie tak dawno IHARS podała do publicznej wiadomości ,że po przeprowadzonej kontroli 40 % Różnych gatunków wódek produkowanych w kraju otrzymuje się drogą oczyszczania rozcieńczalnika i innych środków z podobnym składem chemicznym .Nic z tym zrobić nie może najwyżej na wytwórnię nałożyć karę 5 tys. złotych ,natomiast podać takiego oszusta - mordercę do publicznej wiadomości nie ma prawa Dlaczego o tym piszę bo akurat zetknęłam się z kilkoma przypadkami odchodzenia od receptur.A już w każdym przypadku napoje nie są badane pod kątem zdrowotnym , tu liczy się wynik finansowy .Piwo jest nieodłącznym produktem globalizacji świata w związku z tym nie ma mowy o uczciwości .

i

Zobacz wszystkie komentarze (15)

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 743) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH