Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Dwie biesiady miodowe w tym samym terminie

  • Autor: PAP
  • Data: 30-08-2008, 16:37

Obie imprezy potrwają do niedzieli i mają promować walory ekologiczne regionu. W Tykocinie odbywa się IX Podlaska Biesiada Miodowa, zaś w Kurowie, siedzibie Narwiańskiego Parku Narodowego -również IX Biesiada Miodowa. To efekt sporu między organizatorami, którzy do 2006 roku wspólnie urządzali tę imprezę.

W ubiegłym roku Stowarzyszenie "Podlaska Biesiada Miodowa", które było pomysłodawcą imprezy organizowanej od 2000 roku w Kurowie, podjęło decyzję o zmianie jej miejsca, na Tykocin. Jego przedstawiciele tłumaczyli, że "wyczerpały się możliwości współpracy" z parkiem narodowym po zmianie jego dyrekcji.

Kiedy w ub.r. odbyły się dwie imprezy, stowarzyszenie zapowiedziało proces sądowy o prawa autorskie, ostatecznie jednak z niego zrezygnowało.

Turyści mają więc w jeden weekend dwie konkurencyjne imprezy, w miejscowościach leżących niedaleko siebie. Oprócz prezentacji, degustacji i możliwości kupna najlepszych miodów wyprodukowanych w tym roku, są jarmarki wyrobów regionalnych a także występy artystyczne. Można też z przewodnikami zwiedzać Tykocin i Narwiański Park Narodowy.

Na tykocińskiej biesiadzie specjaliści z Zakładu Bromatologii Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku oceniają miody zgłoszone do rankingu, wybierana będzie też najlepsza nalewka. Wieczorem w sobotę odbędzie się plenerowa projekcja filmu Jerzego Hoffmana "Potop". Również w Kurowie wybierany będzie najlepszy miód i nalewka.

Pszczelarze przekonują, że miód jest dobry nie tylko na poszczególne schorzenia, ale także na ogólne wzmocnienie organizmu.

Lekarze także przyznają, że nie jest przesadą stwierdzenie, że miód jest lekiem prawie na wszystkie choroby. W miodzie jest bowiem ponad 180 czynnych związków ważnych dla organizmu człowieka, białka (w tym enzymy) i sporo mikroelementów, ale niewiele witamin - najwięcej witaminy C.

Lekarze zwracają też uwagę na zalety medyczne propolisu, używanego m.in. do zalewania ran, by nie było infekcji i przyspieszenia leczenia. Przypominają też, że miód traci swoje lecznicze właściwości w wysokiej temperaturze, dlatego nie zalecają wlewać go do gorącej herbaty czy mleka. Najlepiej, jeśli napój ma do 37 stopni Celsjusza, czyli około temperatury naszego ciała.

Podobał się artykuł? Podziel się!

CENY HURTOWE

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 061) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 269)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH