Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Dyrektor KZPBC: Branża słodyczy powinna walczyć o wzrost produkcji cukru w Polsce

  • Autor: Weronika Pietrykowska, portalspozywczy.pl
  • Data: 18-11-2009, 12:19
Dyrektor KZPBC: Branża słodyczy powinna walczyć o wzrost produkcji cukru w Polsce

Zdaniem dyrektora Biura Zarządu Głównego Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego przetwórcy powinni walczyć raczej nie o zwiększenie importu spoza Unii, ale o wzrost produkcji w Polsce i w samej Unii. Może to być jednak trudne do zrealizowania w najbliższej przyszłości - ostatnia zaplanowana kampania cukrowa potrwa do 30 września 2015 r.

W Polsce, zdaniem przedstawiciela KZPBC, jest jeszcze kilkanaście cukrowni, które fizycznie mogłyby wznowić produckję cukru. To pomogłoby w zaspokojeniu rosnącego popytu.

- Ceny cukru, które muszą płacić polscy producenci słodyczy, wynikają m.in. z globalnego deficytu tego surowca. Cukier drożeje wszędzie. Teraz, kiedy okazuje się, że w Indiach produkcja będzie niższa niż spodziewana, także Brazylia notuje pewne problemy, cena cukru na giełdach może osiągnąć nawet 1000 dolarów za tonę - alarmuje Kazimierz Kobza. A to dla przetwórców zła wiadomość.

Kazimierz Kobza zwraca też uwagę, że przyczyną rosnących cen jest przewaga popytu nad podażą.

- Rośnie spożycie cukru - 5 lat temu wynosiło 120 mln ton, teraz osiągnęło 160 mln ton, a prognozy na najbliższe lata mówią nawet o 200 mln ton - mówi dyrektor.

Producenci słodyczy podkreślali, że chcą mieć dostęp do tańszego cukru spoza Unii.

- Reforma cukru, zapoczątkowana w 2005 r. powstała m.in. w oparciu o apele przetwórców cukru - a przecież producenci słodyczy stanowią aż 60-70 proc. tej grupy - podkreśla dyrektor Kobza. W ciągu tych trzech lat Polska ze znaczącego eksportera cukru stała się jego importerem.

- Powierzchnia upraw zmalała o 100 tys. ha, produkcja zmalała z ponad 2 mln ton do 1,29 mln ton w ubiegłym roku - mówi dyrektor Kobza. Wielkość ta nie zaspakaja jednak naszego krajowego zapotrzebowania.

Jak się okazało, reforma nie poskutkowała.

- Zgodnie z reformą rynku cukru w Unii Europejskiej od października rekomendowana cena tego surowca powinna wynosić 404 euro za tonę. A de facto cena rynkowa przekracza 500 euro - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Marek Przeździak, sekretarz generalny Polbisco. To staje się znaczącą przeszkodą dla polskich producentów, szczególnie wtedy, gdy złotówka jest słaba.

Podobał się artykuł? Podziel się!

CENY HURTOWE

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • ech polonisci 06-06-2010, 16:50:
"fizycznie mogłyby wznowić produckję cukru"
to mozna wznowic te produkcje tez psychicznie? :)

Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 973) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH