Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

EFSA konsultuje wytyczne dotyczące oceny korzyści i zagrożeń żywności

  • Autor: Joanna Soczewińska, Doradca ds. Bezpieczeństwa Żywności IGI Food Consulting
  • Data: 08-03-2010, 12:53

Komitet Naukowy Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) rozpoczął konsultacje publiczne przewodnika dotyczącego oceny korzyści i zagrożeń wynikających ze spożycia żywności.

Żywność, oprócz tego, że dostarcza korzystnych składników może również nieść ze sobą pewne ryzyko związane z jej spożyciem. Dla przykładu: warzywa i owoce są źródłem kluczowych substancji odżywczych, ale mogą zawierać także potencjalnie szkodliwe związki jak azotany. Jak wynika z przedstawionego dokumentu sumaryczny wpływ (będący wynikiem bilansu korzyści i zagrożeń) środków spożywczych na zdrowie jest istotnym elementem, który należy wziąć pod uwagę, zwłaszcza w przypadku podejmowania decyzji, w tym o charakterze legislacyjnym.

W opinii na temat oceny zagrożenia opublikowanej w 2005 r. Komitet Naukowy EFSA zalecał pilne zebranie dostępnych danych na temat konsumpcji żywności na poziomie ogólnym, a następnie rozpoczęcie rozszerzonego zbierania danych na poziomie szczegółowym. Rozpoczęto prace nad bazą danych z zakresu konsumpcji żywności „Comprehensive European Food Consumption Database" Obecnie, opracowanie systemu zbierania dokładnych danych z zakresu konsumpcji żywności na poziomie ogólnoeuropejskim jest jednym z głównych, długofalowych celów EFSA.

W konsultowanym przewodniku EFSA zaleca trzyetapowe podejście do zagadnienia. Pierwszy etap to ocena wstępna mająca na celu określenie czy analiza korzyści i zagrożeń żywności jest w ogóle potrzebna lub też czy zagrożenie dla zdrowia wyraźnie przewyższa korzyści (lub odwrotnie).

Kolejny etap to dokładna ocena, która odpowie na pytanie na jakich poziomach występuje określone zagrożenie lub korzyść ze strony żywności. Wreszcie, końcowy etap polega na porównaniu ryzyka i korzyści w celu ustalenia wspomnianego wcześniej sumarycznego wpływu spożycia żywności na zdrowie.

Komitet Naukowy EFSA zakłada, że eksperci dokonujący oceny zagrożeń i korzyści będą składali sprawozdanie po każdym zrealizowanym etapie procesu. W dokumencie zostało również podkreślone, iż ocena korzyści i zagrożeń jest złożonym procesem, który stwarza wiele wyzwań. Przewodnik z oczywistych względów nie odnosi się do innych aspektów niż żywieniowe takich jak np. społeczne, ekonomiczne, środowiskowe i etyczne, które z pewnością będą odgrywać rolę w podejmowaniu strategicznych decyzji, z uwzględnieniem tych o charakterze prawnym.
Publikacja dokumentu zapoczątkowała konsultacje społeczne, podczas których wszyscy zainteresowani mogą zgłaszać uwagi.

Termin składania uwag mija 15 kwietnia br. Po zakończeniu konsultacji EFSA opublikuje sprawozdanie podsumowujące otrzymane komentarze.

Dokument dostępny jest na stronie: www.efsa.europa.eu/en/consultations/call/sc100226.htm

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 394) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH