Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ekspert IERiGŻ: Karpi na święta nie zabraknie, ale będą droższe

  • Autor: PAP
  • Data: 24-11-2010, 19:45

Nie powinno być problemów z zakupem karpia na święta Bożego Narodzenia, ale może być on droższy niż przed rokiem - poinformowała PAP w środę Jadwiga Seremak-Bulge z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Według szacunków Instytutu, produkcja karpia w tym roku nie będzie mniejsza niż rok wcześniej. Na rynek może trafić ok. 17 tys. ton tzw. karpi handlowych z krajowej produkcji. W ubiegłym roku uzyskano 15,6 tys. ton ryb. Ponadto firmy kupują ryby za granicą. Import wynosi ok. 1,5 tys. ton, co stanowi 5-6 proc. krajowej sprzedaży - zaznaczyła Seremak-Bulge.

W ocenie Towarzystwa Promocji Rybactwa i Produktów Rybnych "Pan Karp", produkcja karpia w tym roku ukształtuje się na poziomie 15 tys. ton, czyli będzie go mniej niż w "chudym" 2009 roku. Towarzystwo szacuje, że ryba będzie droższa o ok. 10 proc.

Polska jest jednym z największych producentów karpia. Hodowany jest on w stawach rybnych, położonych głównie w centrum i na południu kraju. W innych krajach, w tym u naszych sąsiadów, karp nie jest tak popularny.

Jak wyjaśniła ekspertka, to ile zapłacimy za rybę, w dużym stopniu zależy od wyników negocjacji między producentami ryb a sieciami handlowymi. "Sieci handlowe bardzo często psują rynek, bo traktują karpia jako wabik zachęcający do kupna innych produktów i sprzedają je taniej niż kupili rybę od producenta" - powiedziała Seremak-Bulge.

W ubiegłym roku średnia cena hurtowa, tj. cena dla producenta, wynosiła ok. 9 zł za kg, w tym roku nie powinna ona wzrosnąć więcej niż o 10-15 proc., czyli będzie to 10-11 zł za kg. Natomiast w sklepie za karpia możemy zapłacić w granicach 15 zł/kg. W ubiegłym roku było to 13 zł/kg.

Według ekspertki, karpie nie mogą być tanie. "Nie da się wyprodukować ryby tak tanio, jak kurczaka. Kurczaka można utuczyć w 6 tygodni, rybę zaś hoduje się 2-3 lata" - powiedziała. Ryby karmione są głównie pokarmem naturalnym, z udziałem różnych zbóż. Od jesieni zboża są drogie, a to z pewnością wpłynie na cenę ryby - oceniła.

80 proc. karpia sprzedaje się w okresie okołoświątecznym. Natomiast w pozostałych terminach karp w zasadzie jest mało dostępny - powiedziała ekspertka. Karpia mrożonego można dostać jedynie w pierwszych miesiącach roku, bowiem mrozi się jedynie ryby, których nie sprzedano przed świętami. Karpia przetwarza się niewiele, stąd wybór produktów z tej ryby jest mały - tłumaczyła Seremak-Bulge.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 746) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH